Početna  /  Španci zainteresovani za sadnju maslina u Hercegovini
Hercegovina

Španci zainteresovani za sadnju maslina u Hercegovini

MOSTAR – Predstavnici svjetskog lidera proizvodnje maslina Agro Sevilla iz Španije posjetili su danas Mostar gdje su razgovarali s relevantnim predstavnicima o mogućnosti sadnje maslina na području Hercegovine.

spanci-masline-hercegovina

Sa španskim izaslanicima, koje je predvodio predsjednik firme Agro Sevilla Gabriel Redondo, sastanak su održali gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegovačko-neretvanskog kantona Donko Jović, te dekani dva poljoprivredna fakulteta u Mostaru, Danijela Petrović i Ahmed Džumhur.

Posjeta Mostaru uslijedila je nakon boravka gradonačelnika Bešlića ovoj kompaniji prije nekoliko godina, kada se rodila ideja da im se predstave i mogućnosti Mostara te Hercegovine kada je u pitanju maslinarstvo.

“Cilj je prije svega podstaknuti mlade ljude da se bave maslinarstvom, a da bi to uspjeli angažovali smo i naučnu zajednicu kojoj će španski naučnici prenijeti svoja iskustva i znanje koje oni imaju. Imamo ovdje jedan spoj nauke, interesa i izvrsne organizacije i to želimo prenijeti na naša područja. Nama nije cilj da Španci koji su spremni ulagati ovdje da oni to i rade, nama je cilj prvenstveno da njihovo znanje i iskustvo prenesemo ovdje i da naše ljude zaposlimo”, kazao je Bešlić.

Gosti iz Španije obići će cijelu Hercegovinu kako bi vidjeli i ispitali gdje bi se masline mogle saditi, a prema riječima predsjednika Agro Sevilla Gabriela Redondoma, ova regija ima taj potencijal jer posjeduje klimu, zemlju i vodu.

“Sadnja masline je projekat koji zahtjeva više vremena i koja ima veliku vrijednost i bogatstvo, ali ja se nadam da će se u nekoj bliskoj budućnosti početi s realizacijom uzgoja na ovom području”, kazao je Redondo.

Ministar Jović tokom sastanka kazao je kako Hercegovačko-neretvanski kanton ima pogodno tlo, ali da je pionir u sadnji maslina jer se time bavi tek zadnjih 20-ak godina.

“Mi nemamo nekih velikih površina da bi se mogli dičiti, ali kada je u pitanju proizvodnja maslina imamo takve kriterije da je kvaliteta izuzetno dobra. Saradnja sa Špancima bi se mogla pretvoriti u jedan historijski dogovor. Volja postoji s obje strane i nadamo se kako ćemo uskoro nešto konkretno uraditi”, kazao je ministar Jović.

Na pitanje koje su tu potencijalne površine na području Hercegovine za sadnju maslina, ministar Jović je kazao kako je trenutno u vidu oko 1.500 hektara potencijalnih površina poljoprivrednog zemljišta, a riječ je o Gradu Mostaru te općinama Čapljina, Stolac i Ravno. Naglasio je kako potencijala ima i u Neumu i Čitluku.

0 Shares
0 Shares
Copy link