SO Ljubinje: Usvojen budžet opštine, izglasano kreditno zaduženje

LJUBINJE – Na današnjoj sjednici Skupštine Opštine Ljubinje usvojen je budžet za 2018. godinu u iznosu od 2.308.000 KM. Za budžet je glasalo osam odbornika, dok je sedam bilo uzdržano.

Današnje glasanje potvrdilo je da novu skupštinsku većinu u Ljubinju  čini pet odbornika SDS-a , jedan  PDP-a, jedan SP-a i nezavisni odbornik Persa Klimenta. Opoziciju čine  četiri odbornika DNS-a, dva odbornika SNSD-a  i jedan Snage Hercegovine.

Odbornik  DNS-a Slaviša Janjić,  ovakav budžet ocijenio je kao “enormno potrošački”. Janjć smatra da ovakvim budžetom nije predviđen razvoj opštine Ljubinje, te  je naveo da ga zbog toga odbornici DNS-a neće podržati.

“Kao odbornik DNS-a govorio sam da ću se zalagati da opština Ljubinje izdvoji jedan dio sredstava za  razvoj sela u ljubinjskoj opštini. Moja ideja je bila da podržimo povratak na sela stanovništva koje bi se bavilo poljoprivredom. Za to sam namjeravao da kao odbornik predložim, da od 30 do 40 hiljada KM dobiju one porodice koje se žele vratiti na selo, s tim da te porodice moraju imati bar jednog člana mlađeg od 35 godina. To ovdje nije predviđeno. To je jedna od stvari zbog čega DNS neće podržati ovaj budžet. Dalje, imali smo predviđene stipendije u budžetu za narednu godinu. Sadašnja skupštinska većina očigledno nije imala sluha za jedan dio građana koji imaju studente”, rekao je Janjić.

Sa druge strane, predsjednik Kluba odbornika SDS-a Stevo Drapić, kaže da iako su i sami imali primjedbi na budžet,  odbornici ove stranke su ipak glasali za njega, kako bi se opština konačno “odblokirala” i počela sa izradom planiranih projekata.

“Mi smo imali dosta primjedbi na budžet, ali isto tako smo se rukovodili opštim interesima, a to je da se ne dovedemo u situaciju da izgubimo još jednu godinu. Svjedoci smo da je 2017. godina propala, u smislu bilo kakvog investiranja, blokirani su ozbiljni projekti: navodnjavanje ljubinjskog polja, blokirani Vinogradi i solarna elektrana. Mi ćemo glasati za ovaj budžet, da ova lokalna zajednica krene u odblokiranje rada i da se konačno realizuje nešto od projekata”, rekao je Drapić.

Na današnjoj sjednici,  sa 11 glasova za i četiri protiv, usvojena je tačka koja se tiče kreditnog zaduženja opštine Ljubinje u iznosu od 600.000 KM. Sredstva od tog kredita bi trebalo da budu utrošena na realizaciju nekoliko značajnih projekata za opštinu Ljubinje, i to: projekta izgradnje trotoara i oborinske kanalizacije u naselju Vinogradi , izgradnja sistema za navodnjavanje u Ljubinju, te kupovina zemljišta za akumulaciju.

Odluka je donesena u dvije varijante, s tim što nije definisano koja opcija će se primijeniti u konačnici.

Prema ovoj odluci, najviše sredstava bi trebalo da bude utrošeno na realizaciju projekta izgradnje trotoara i oborinske kanalizacije u naselju Vinogradi u iznosu od 350.000 KM.

Osim ove, odbornici su danas usvojili i odluku o visini odborničkog dodatka prema kojoj svaki odbornik ima pravo na mjesečnu naknadu u iznosu od 200 KM.

Današnja sjednica prošla je u značajno mirnijem tonu od prethodne i uz dosta konstruktivnih rasprava, nakon kojih je usvojeno svih  10 tačaka dnevnog reda.

Milena Koprivica

Autor