SO Bileća: Usvojen Nacrt budžeta

BILEĆA – Nakon višečasovne diskusije, odbornici Skupštine Opštine Bileća usvojili su danas Nacrt budžeta za 2o19. godinu u iznosu od 10. 353.100 konvertibilnih maraka. 

Za Nacrt budžeta glasalo je 11 odbornika, dok je devet bilo protiv, a predloženi Nacrt budžeta je za 7% manji u odnosu na budžet iz 2018. godine. 

Ni trinaesto redovno zasjedanje bilećke Skupštine nije prošlo bez žustre rasprave i međusobnog vrijeđanja odbornika pri čemu se najmanje govorilo o predloženim tačkama dnevnog reda.

Odbornik Srpske radikalne stranke RS Dragan Babić, napustio je današnje zasjedanje zbog kako je rekao “nemogućih uslova za rad”. Babić je uputio  niz zamjerki  na ovakav Nacrt budžeta. Babić smatra da se previše sredstava izdvaja za  lična primanja, te da je potrebno predloženi  budžet korigovati.

Dragan Babić (Foto: Moja Hercegovina/arhiv)

“Prije svega lična  primanja su velika – 4. 309 hiljada i to je ja mislim jedina opština gdje su lična primanja veća od ukupnih poreskih prihoda.Za otprilike 9,5% veća su lična planirana primanja a i ona nisu planirana koliko je stvarno sigurno su manja za nekih 300.000 do 400.000 konvertibilnih maraka. Moraće napraviti korekicije jer ovako ne može proći”, istakao je Babić.

Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a u bilećkoj Skupštini Ljubo Vuković priznaje  da predloženi Nacrt budžeta nije najbolji i najpravedniji, ali smatra da će nakon javne rasprave biti mogućnosti da se on i koriguje.

“Normalno je da ima raznih stavki, ima povećanja i smanjenja u odnosu na prethodni budžet. Nekom se ne sviđa što je manje za sport, više za neke druge stavke. Smatram da je ovaj Nacrt budžeta  i potrošački i razvojni ali evo ovaj Nacrt budžeta ide na javnu raspravu u narednih 15-tak dana, pa ćemo to vidjeti, saslušaćemo sve opravdane razloge pojedinih odbornika i mislim da ćemo izvršti neke korekcije u prijedlogu budžeta koji bi trebalo da usvojimo do 31. Marta”, naglasio je Vuković.

Ljubo Vuković (FOTO: Moja Hercegovina/arhiv)

Vuković se osvrnuo i na sam rad bilećke skupštine, požalivši se na nekorektno ponašanje pojedinih odbornika koji  “na drzak i bezobrazan način” diskutuju o određenim tačkama dnevnog reda.  

“Kao što vidite pojedinici odbornici jako nekorektno i na drzak i bezobrzan način diskutuju o tačkama dnevnog reda. Pojedine uvrede daju načelniku odbornicima  što je jako nekorektno drsko i bezobrazno.  Možda bi najbolje  bilo da se  ne usvoji konačno ovaj budžet,  da dođe do raspuštanja ove ovakve skupštine jer je ovo stvarno sramota šta pojedini odbornici rade”, rekao je Vuković.

Odbornici Skupštine Opštine Bileća danas su usvojili i Odluku o privremenom finansiranju Opštine. Rok za usvajanje prijedloga budžeta Opštine Bileća je do 31. marta. 

Ukoliko do kraja juna ove godine odbornici konačno ne usvoje budžet, bilećka Skupština će biti raspuštena.

Milena Koprivica

Tagovi:
Autor