SO Bileća: Opozicioni odbornici prekinuli sjednicu Skupštine, nije ispoštovan Pravilnik

BILEĆA – Zbog žalbi opozicionih odbornika da im skupštinski materijali nisu dostavljeni na vrijeme, čime je kako su naveli, prekršen Poslovnik o radu Skupštine, današnje zasjedanje bilećke Skupštine je prekinuto.

Opozicioni odbornici su danas protestovali zbog toga što su im skupštinski materijali za današnju sjednicu dostavljeni tek juče u popodnevnim časovima, zbog čega, kako su naveli, nisu stigli da se pripreme za današnje zasjedanje.

Odbornik Srpske radikalne stranke Republike Srpske, Dragan Babić, na samom početku zasjedanja zatražio je da tačka o usvajanju izvještaja o izvršenju budžeta za 2018. bude povučena sa dnevnog reda.

Kako je istakao, radi se o izuzetno važnom dokumentu o kome se treba detaljno raspravljati, a prema njegovom mišljenju, to danas ne bi bilo moguće zbog nedovoljne pripreme odbornika.

“Došlo je do kršenja Poslovnika o radu Skupštine, član 86 gdje se fino kaže da se svi materijali moraju dostaviti sedam dana prije datuma održavanja sjednice Skupštine Opštine. Izvještaj o izvršenju budžeta je jedan od najvažnijih dokumenata u svakoj opštini. Ja sam juče tek oko pola četiri dobio materijale. Nisam mogao da se pripremim. Ovdje je samo problem što nisu bili u stanju da pripreme dokument, ima tamo dosta da se priča”, naveo je Babić.

Dragan Babić (FOTO: Moja Hercegovina/arhiv)

Babić je imao zamjerke na planirani budžet Opštine Bileća, koji je ove godine veći za  600.000 KM. Ipak, odbornik Srpske radikalne stranke RS smatra da je to posljedica izborne godine, zbog čega su, kako je naglasio, brojne stavke “napumpane”.

“Ovo je izborna godina. Neki grantovi i stavke se pumpaju a nema odakle ako se neće povećati prihodovna strana. Sad su neke stvari uvećane da bi se zadovoljile nevladine organizacije, kulturno-umjetnička društva i navodno studenti, gdje piše 35.000 maraka za stipendije. Lani je bilo 40.000 planirano a nijedna stipendija nije isplaćena. U izvršenju budžeta sada stoji nula, tako da ono što piše ne znači da će se ostvariti”, rekao je Babić novinarima.

Dražen Dunđer, odbornik Srpske radikalne stranke “Dr Vojislav Šešelj”, smatra da je današnja sjednica prekinuta zbog bojazni načelnika Opštine Miljana Aleksića da bi mogao dobiti novu krivičnu prijavu ukoliko ne bude poštovao propise.

“Gospodin Aleksić je shvatio da će ići nova krivična prijava i napokon je krenuo da radi po zakonu. Koliko će to trajati ne znamo, ali vidim da je današnja Skupština prekinuta radi kršenja Poslovnika. Oni su shvatili da se mi ne šalimo, da smo ozbiljno shvatili propuste”, izričit je bio Dunđer.

Dražen Dunđer (Foto: Moja Hercegovina/arhiv)

S druge strane, načelnik Opštine Bileća Miljan Aleksić mišljenja je da je današnje odgađanje sjednice prouzrokovalo više štete nego koristi, budući da se ovim odgodila i isplata plata zaposlenima u pojedinim javnim ustanovama Opštine Bileća.

Miljan Aleksić (FOTO: Moja Hercegovina/arhiv)

“Nije trebalo ovo da bude uopšte tako, ali izgleda da su oni riješili da rade protiv interesa grada sve što više mogu svaki dan. Mislim da je to narod već shvatio, dokle će ovako ne znam. Posljedice odgađanja su što Kolektoru sad ne možemo isplatiti platu, Centar za kulturu nije dobio platu, sad će da čeka šest dana radi nečijih hirova”, požalio se načelnik Aleksić.

Nastavak današnje sjednice Skupštine Opštine Bileća najavljen je za ponedjeljak 18. jun.

Milena Koprivica

 

Autor