Početna  /  SO Bileća: Odbornici nasiljem rješavaju razmirice, usvojen Nacrt budžeta
Hercegovina

SO Bileća: Odbornici nasiljem rješavaju razmirice, usvojen Nacrt budžeta

BILEĆA- Nakon petočasovne svađe, međusobnog optuživanja, pa čak i šamaranja predsjednika Skupštine Srđana Rogana od strane Dražena Dunđera, bilećki odbornici su na današnjoj sjednici konačno usvojili Nacrt budžeta za 2018. godinu u iznosu od 11.131.880 maraka.

Najžustrija rasprava , na ivici incidenta, danas je nastala upravo oko glasanja za ovu tačku dnevnog reda. Opozicioni odbornici tvrdili su da zbog sukoba interesa u kome se prema njihovom mišljenju nalazi odbornica Branka Radmilović Nacrt budžeta nije donesen na legalan način.

Odbornik Srpske radikalne stranke “Dr Vojislav Šešelj” Dražen Dunđer zaprijetio je sudskom tužbom protiv donošenja Nacrta budžeta na ovakav način. Dunđer novinarima nije želio da prizna da li je ošamario predsjednika bilećke Skupštine Srđana Rogana.

„Ima policija neka istražuje jesam li ga ošamario ili ne. U Skupštini načelnik donosi nezakonite tačke. Vidjeli ste koji je problem u Opštini zato što je Branka Radmilović u sukobu interesa. Glasa za tačku za koju nema prava. Vodili smo borbu za pojedinačno glasanje. Sad će Sud da se bavi tim tačkama koje su nezakonito izglasane“, izjavio je Dunđer.

Dražen Dunđer (FOTO: Moja Hercegovina/arhiv)

Sa druge strane, aktuelni predsjednik Skupštine Opštine Bileća Srđan Rogan potvrdio je da je „ničim izazvan“ fizički napadnut od strane Dunđera. Kako je rekao, po završetku sjednice podnijeće i krivičnu prijavu protiv njega.

„Fizički sam napadnut danas od strane Dražena Dunđera, ničim izazvan. Ne znam da objasnim zbog čega me je čovjek napao. Ja ću naravno podnijeti prijavu nadležnim organima. U hodniku ispred skupštinske sale sam dobio udarac kome se nisam nadao, ostao sam zatečen, ne znam iz kojih razloga me je udario ali to govori o tom čovjeku. Odavno bi ova Skupština funkcionisala da nije njega i takvih ljudi“, rekao je Rogan.

Načelnik Opštine Bileća Miljan Aleksić smatra da je cjelokupna situacija u bilećkoj Skupštini odraz hira Dražena Dunđera. Aleksić tvrdi da Bileća konačno ima stabilnu većinu, te da je usvajanjem Nacrta budžeta riješila pitanje brojnih dugovanja.

“Sve ovo što se dešava to je hir jednoga čovjeka.Dokle će mu se dozvoljavati ja ne znam. Sad imamo stabilnu skupštinsku većinu. Budžet je takav kakav je. Prošla godina je bila loša. Evo baš danas više nikome nemamo dužni, imamo čak novca da počnemo nešto da radimo“, kaže načelnik Aleksić.

Na današnjoj sjednici za novog v.d. direktora  Centra za socijalni rad danas je izabrana Branka Radmilović, dok je dosadašnja direktorica Nada Čuknić razriješena dužnosti.

Opozicioni odbornici smatraju da je Radmilovićeva i po pitanju ove tačke u sukobu interesa, s obzirom na to da je glasala za sopstveno imenovanje, što prema njihovom mišljenju predstavlja direktan sukob interesa.

Nakon izglasavanja ove tačke, opozicioni odbornici su demonstrativno napustili sjednicu.

Odbornik SDS-a  Mato Vujović, rekao je da je danas konačno razjašnjena dilema zbog čega je Branka Radmilović napustila opozicione redove.

„Ne želimo da prisustvujemo ovakvom odlučivanju u kojoj odbornica direktno utiče na svoje imenovanje na mjesto v.d. direktora Centra za socijalni rad. Mi ćemo u narednom periodu uputiti zahtjev nadležnim institucijama za ispitivanje sukoba interesa. Ono što mogu da naglasim je da je ovdje došlo do direktnog ličnog interesa“, rekao je Vujović.

Mato Vujović (Foto: Moja Hercegovina)

Branka Radmilović pak, ne smatra da je u sukobu interesa jer u protivnom ne bi ni glasala za pomenutu tačku. Radmilovićeva je negirala i postojanje sukoba interesa oko glasanja za Nacrt budžeta.

„Svi predsjednici potpredsjednici, predsjednik Narodne skupštine glasaju za sebe. Što se tiče budžeta to je javna stvar. Po zakonu o budžetskom poslovanju po zakonu o lokalnoj samoupravi ja imam pravo da glasam jer sam dobila odbornički mandat. Ukoliko se potvrdi sukob interesa biće rješenje prvostepene komisije, rješenje drugostepene komisije, ima pravo žalbe a sve dok mi se ne oduzme odbornički mandat ja ću djelovati kao odbornik u Skupštini“, tvrdi Branka Radmilović.

Branka Radmilović (FOTO: Moja Hercegovina /arhiv)

Nakon današnje sjednice, iz bilećke Skupštine nažalost u javnost ponovo odlazi ružna slika budući da su odbornici danas prevazišli sami sebe u međusobnom vrijeđanju, svađanju, beskonačnom repliciranju, a šamar koji je  dobio predsjednik Skupštine pokazao je da se ni zakona na koji se toliko često pozivaju ne boje.

Milena Koprivica

0 Shares
0 Shares
Copy link