Početna  /  SO Bileća: Odbijeno rješenje problema lokalnog “Vodovoda”
Hercegovina

SO Bileća: Odbijeno rješenje problema lokalnog “Vodovoda”

BILEĆA – Odbornici Skupštine opštine Bileća nisu podržali prijedloge za rješavanje dugogodišnjeg problema bilećkog „Vodovoda“ koji su danas izneseni na 18. redovnoj sjednici, čime je budućnost ovog javnog preduzeća ponovo dovedena u pitanje.

sjednica_sobileca_mojahercegovina

Izneseni prijedlozi za rješenje problema bilećkog „Vodovoda“ su: da HET uloži najmanje dva miliona maraka u saniranje i revitalizaciju izvorišta i kritičnih dijelova mreže, da „Vodovod“ odmah potpiše ugovor sa „Elektrohercegovinom“ o snabdijevanju električnom energijom i time preuzme obavezu plaćanja računa za tekuću potrošnju počevši od jula 2015. godine, da se od Vlade RS zatraži saglasnost za otpis kamata za navedeni dug, zatim da HET avansno Opštini Bileća uplati naknadu za potopljeno zemljište u iznosu od dva miliona maraka koja se odnosi na narednih deset godina, a koju će Opština, kao osnivač „Vodovoda“, preko istih jednokratno uplatiti na ime dijela duga od „Elektrohercegovine“, s tim što će realizaciju i dinamiku uplate saglasno dogovoriti potpisnici protokola, te da će nakon uplate dijela duga od strane „Vodovoda“ „Elektrohercegovini“ ova preduzeća sklopiti ugovor o reprogramu duga na period koji odobri Vlada RS.

Osim navedenog, izneseni prijedlozi sadržali su i obavezu „Vodovoda“ da preuzme sve radnje kako bi uštedio na svim nivoima, što podrazumijeva sistematizaciju radnih mjesta i ukidanje naknada za nadzorne odbore, kao i usvajanje odluke koju je načelnik Bileće Miljan Aleksić donio prije pet dana, da će građani cijenu vode i kanalizacije od jula plaćati skuplje za 50 odsto. Međutim, sa devet glasova za, ovi prijedlozi nisu usvojeni.

Slavko Dangubić, odbornik DNS-a u bilećkoj skupštini i član uprave „Elektrohercegovine“, kaže da ovakvu odluku kolega ni u snu nije mogao očekivati.

– Prije više od mjesec dana, 15. juna, mi smo u Trebinju postigli konačan dogovor i mislio sam da će oni koji su izabrani od ovog naroda da to dočekaju sa velikim olakšanjem. Međutim, danas se pokazalo da su pojedina imenovanja i stolice važniji nego najveći problem ove opštine, a to je Vodovod. Bileću sada očekuju veliki problemi. Kao član uprave Elektorhercegovine ja sutra ne mogu da kažem da se ne obnovi blokada žiro-računa Vodovoda, ni da se ne isključi voda građanima Bileće. Dakle, ulazimo u nešto što je potpuna neizvjesnost – ogorčen je Dangubić.

Slavko Dangubić
Slavko Dangubić

Branislav Babić, odbornik SNS-a, ispred kluba Zvezdano nebo kaže da je predloženi model za rješavanje problema „Vodovoda“ dobar i da, čak, „boljeg nema“, ali da za isti nisu glasali, jer im je „gospodin Slavko Dangubić naređivao i prijetio u bifeu“.

– Mi nismo imali dopunjene i kompletne informacije o ovim prijedlozima, ali, osim toga, ne volimo prijetnje i zato nismo podržali. Mi volimo da se za građane Bileće sve donese demokratski, i da bude fer i korektno. Rješenja ima, treba raditi na njima, ali ne sa prijetnjama. Na početku se nudilo milion i po maraka Elektrohercegovini, a u zadnjem zaključku je ona tražila pola miliona više. To ne može nikako – tvrdi Babić.

Branislav Babić
Branislav Babić

Osim ove tačke, odbornici nisu podržali ni donošenje odluke o raspisivanju javnog konkursa za izbor i imenovanje: sekretara Skupštine opštine Bileća, načelnika Odjeljenja za opštu upravu opštine Bileća, načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove opštine Bileća, te članova odbora za žalbe opštine Bileća.

Usvojena je jedino informacija o stanju bezbjednosti javnog reda i mira, bezbijednosti saobraćaja i kriminaliteta na teritoriji ove opštine, u kojoj, između ostalog, stoji da se stanje javnog reda i mira na području PS Bileća u periodu od 1. januara 2015. godine do 30. juna iste može ocijeniti kao „zadovoljavajuće“ s obzirom na to da je u pomenutom periodu došlo do smanjenja broja narušavanja i broja prekršaja javnog reda i mira u odnosu na isti period prethodne godine.

Jelena Denda

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap