Početna  /  SO Bileća: Nacrt budžeta nije usvojen, sjednica prekinuta
bileća Hercegovina

SO Bileća: Nacrt budžeta nije usvojen, sjednica prekinuta

BILEĆA – Nacrt budžeta Opštine Bileća za 2019. godinu nije usvojen na današnjoj sjednici Skupštine Opštine, jer je ista prekinuta zbog zamjerki opozicionih odbornika da im skupštinski materijali nisu dostavljeni na vrijeme, pa će u narednu godinu Opština ući sa privremenim finansiranjem.

Šef kluba odbornika SNSD-a u SO Bileća, Ljubo Vuković, potvrdio je da su materijali o nacrtu budžeta kasno dostavljeni odbornicima, ali kako je naveo razlog tome je zakašnjela preporuka Ministarstva finansija Republike Srpske. 

Uprkos tome što nacrt nije usvojen, Vuković smatra da finansiranje Opštine Bileća neće biti problematično.

“Iako nacrt danas nije usvojen, finansiranje neće biti problem. Ako se nacrt ne usvoji do 31. decembra,  treba se donijeti odluka o privremenom finansiranju, ali ako se ona ne donese, po automatizmu nastaje privremeno finansiranje i mora se donijeti budžet do 31. marta sljedeće godine. Dakle, može se nastaviti finansiranje sa jednom četvrtinom budžeta koji je bio predviđen za 2018. godinu“, tvrdi Vuković.

Odbornik Srpske radikalne stranke RS, Dragan Babić, rekao je da je uprkos kašnjenju materijala o nacrtu budžeta, ipak uspio da ih pregleda. Babić je uputio nekoliko primjedbi na nacrt, rekavši da je budžet potrošački.

Za lična primanja treba blizu pet miliona, a izvorni prihodi su 7,2 milona maraka. To znači da 63 posto budžeta ide samo na lična primanja zaposlenih u opštinskoj administraciji i nižim budžetskim korisnicima. Ne znam kako je Ministarstvo finansija moglo dati saglasnost na takav nacrt budžeta. Realni budžet je manji za oko milion nego prošle godine“, kaže Babić.

Načelnik Opštine Bileća Miljan Aleksić smatra da će Opština Bileća usvojiti budžet u naredna tri mjeseca, te da će u narednu godinu ući sa izmirenim dugovanjima i sa dovoljno novca u kasi.

„Nikakve veze nema što nacrt danas nije usvojen. Privremeno finansiranje neće biti problem, usvojićemo budžet za najdalje tri mjeseca. Nema nikakvih problema, samo da riješimo neke sitnice koje nismo ove godine. Skoro smo plate sve isplatili, imamo malo duga Poreskoj upravi koji ovih dana već završavamo i ulazimo u sljedeću godinu skoro na pozitivnoj nuli“, tvrdi Aleksić.

Nastavak 13. redovne sjednice SO Bileća zakazan je za 31. januar 2019. godine.

Milena Koprivica

4 Shares
4 Shares
Copy link