Početna  /  SNSD i DNS traže smjenu Dragana Mektića
Bosna i Hercegovina

SNSD i DNS traže smjenu Dragana Mektića

Predsjedavajući Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata – SNSD Staša Košarac najavio je pokretanje procedure za smjenu ministra bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića.

Dragan Mektić (FOTO: AA/arhiv)

Kako je Košarac kazao, osim Kluba SNSD-a pokretanju procedure priključit će se i Klub DNS-a. Kao razlog navode eskalaciju migrantske krize. O ovoj inicijativi poslanici Parlamenta BiH trebali bi razgovarati na sjednici 4. septembra.

Inače, članovi Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH održali su danas u Sarajevu sastanak na kojem je razgovarano o aktivnostima i mjerama za suzbijanje nelegalnih migracija te zbrinjavanju migranata koji se nalaze na teritoriji BiH.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je predsjedavao sastankom, upoznao je prisutne o najnovijim aktivnostima vezano za smještaj migranata na području Unsko-sanskog kantona, naglasivši da je jučer počelo smještanje porodica i maloljetnika bez pratnje u hotel Sedra kod Cazina, dio migranata prošle sedmice iz Bihaća je izmješten u Azilantski centar kod Trnova, a osobe koje su ugrožavale sigurnost na području USK smještene su u Imigracioni centar u Lukavici.

Također, upoznao je prisutne da je konačno sa lokalnim zajednicama i predstavnicima međunarodnih institucija dogovorene lokacije za prihvat migranata na području USK, i za te namjene je određeno mjesto Lipe na području opštine Bosanski Petrovac, dok će se kao privremeno rješenje do osposobljavanja ovog centra, koristiti i zgrada Agrokomerca u Velikoj Kladuši.

Ministar Mekić je istakao da će time u potpunosti biti rasterećen grad Bihać u kojem se trenutno nalazi najveći broj migranata.

Također, stekli su se svi preduslovi i osigurana finansijska sredstva za početak opremanja lokacije Ušivak kod Hadžića, gdje će se također smjestiti migranti sa područja Sarajevskog kantona.

Razgovarano je o načinu i potrebama za jači nadzor i kontrolu istočne granice BiH kako bi se spriječili nelegalni ulasci migranata sa područja Srbije i Crne Gore. Od početka godine registrovano je 9.326 migranata i procjenjuje se da se oko 3.000 trenutno nalazi u BiH.

0 Shares
0 Shares
Copy link