Početna  /  SNSD i HDZ dogovorili “usklađivanje stavova” na svim nivoima
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

SNSD i HDZ dogovorili “usklađivanje stavova” na svim nivoima

Delegacije SNSD-a i HDZ-a BiH, predvođene liderima ovih stranaka Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, dogovorile su danas da na svim nivoima u BiH usaglašavaju stavove jer je “dovoljno krize” u zemlji.

Dragan Čović i Milorad Dodik (FOTO: Moja Hercegovina/arhiv)

Dodik i Čović su nakon sastanka na Jahorini istakli da su zadovoljni dosadašnjom saradnjom i najavili da će ona još jače biti nastavljena u narednoj godini.

Dodik je rekao da između SNSD-a i HDZ-a BiH nema nijedno otvoreno pitanje i da ove dvije partije žele da doprinesu stabilizaciji ukupnih prilika u BiH.

“Zajedničke vrijednosti su nam evropske integracije. U narednoj godini nastavićemo razgovore i saradnju o svim pitanjima”, dodao je Dodik.

On je ponovio da u BiH ne postoji skupštinska većina.

“Konstatovali smo danas da je stanje u BiH što se tiče instrumenata odlučivanja u značajnom zastoju i krizi i da u tom pogledu ne postoji ni skupštinska niti bilo kakva druga većina koja bi mogla da bude djelotvorna”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, postoje i neke spekulativne namjere okupljanja nekih ad hok većina koje bi mogle da usvoje nešto što nije interes svih i na taj način nanesu štetu.

Dodik je izrazio nadu da će Predstavnički dom parlamenta BiH podržati Izborni zakon koji je predložio HDZ BiH, a koji podržava SNSD jer on predviđa da konstitutivni narodi biraju svoje predstavnike.

“Srpski narod je zainteresovan da se ta praksa uspostavi u FBiH i da tamo gdje žive u većini, Srbi mogu da utiču na izbor političkih predstavnika iz srpskog naroda”, rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je na sastanku bilo riječi i o Ustavnom sudu i praksi koja je doprinijela destabilizaciji u BiH, te naglasio da je način odlučivanja tog suda potpuno neprihvatljiv, a uloga stranaca veoma sumnjiva i nepotrebna.

Prema njegovim riječima, potrebno je učiniti da konstitutivni narodi dominantno odlučuju u tom organu.

Dodik je naglasio da će SNSD i HDZ još više poboljšati međusobno povjerenje kroz zajedničko djelovanje koje će uskladiti na što je moguće višem nivou, a sve u interesu jednog i drugog naroda.

“Mi želimo da izgradimo naše odnose koji će jasno dati do znanja da su ove dvije partije nezaobilazne kao predstavnici volje naroda i u budućim procesima u BiH”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da postoje i neke razlike, jer je HDZ posvećen NATO integracijama, a SNSD promoviše proces vojne neutralnosti, ali da poštuju stavove jedni drugih.

Lider SNSD-a je rekao da je odluka “Sejdić i Finci” “mrtvo slovo na papiru” i ocijenio da ne treba ni da se provodi u budućnosti ako to do sada nije učinjeno.

Što se tiče izbora članova Predsjedništva BiH, Dodik kaže da mora ostati da se bira Srbin, Hrvat i Bošnjak i da će imati zajednički stav o toj temi.

Čović je rekao da su delegacije dvije stranke na današnjem sastanku kreirale aktivnosti za naredni period jer ni u BiH niti u FBiH nema skupštinske većine.

On je istakao da su se dogovorili da na svim nivoima usaglašavaju stavove jer je “dovoljno krize u BiH”.

Lider HDZ-a je rekao da su SNSD i HDZ BiH opredijeljeni za evropski put, da žele kandidatski status koji mora zaživjeti kroz mehanizam koordinacije, “koji mora djelovati već danas i ne može se izbjegavati”.

Govoreći o izbornom zakonu, Čović je rekao da HDZ BiH i SNSD žele legitimno predstavljanje u skladu sa Ustavom BiH i da drugi ne mogu birati predstavnike jednom narodu.

On naglašava da je prezadovoljan komunikacijom i saradnjom sa SNSD-om i da vjeruje da će u narednoj godini na najpraktičniji način pokazati još veću usaglašenost oko svih pitanja, a tamo gdje nemaju zajednički stav da će se razumjeti i kao pravi partneri tražiti rješenja.

Delegaciju SNSD-a na sastanku činili su i potpredsjednici stranke Željka Cvijanović, Nikola Špirić i Marko Vidaković, član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac i generalni sekretar Luka Petrović, a HDZ-a BiH visoki funkcioneri ove stranke Borjana Krišto, Vjekoslav Bevanda, Marinko Čavara i Davor Čordaš.

0 Shares
0 Shares
Copy link