Početna  /  Šmit progovorio o posjeti Republici Srpskoj: Dolazim…
Izdvajamo Republika Srpska

Šmit progovorio o posjeti Republici Srpskoj: Dolazim…

Foto: M. Jakovljević/Ringier
Kristijan Šmit, kojeg institucije Srpske ne priznaju za visokog predstavnika u BiH govorio je o naredbama Milorada Dodika da ukoliko uđe Republiku Srpsku će biti uhapšen.

Šmit je otkrio da li planira posjetiti Srpsku u narednim danima.

– Tamo zapravo imam termine u narednih nekoliko dana i sedmica, posebno u Banjaluci, ali i u drugim gradovima. Ja se toga držim i preporučujem Dodiku da više ne tjera svoje sebične ludosti – rekao je Šmit za FAZ.

Šmit je poručio da on Srpskoj ne donosi ništa dobro.

– Tada će njegove pristalice shvatiti da on ne radi uvijek ono što kaže i da svojoj zemlji ne donosi ništa dobro –  kazao je Šmit.

Šmit je istakao da Dodik nema nadležnost i ovlaštenja da naredi njegovo hapšenje.

– Zaštićen sam Bečkom diplomatskom konvencijom i samim tim ionako uživam imunitet i pored toga Dodik ne bi imao nadležnost da me uhapsi ili naredi hapšenje jer nema ovlaštenja da daje upute policiji. Tužilaštvo bi to prvo moralo da razjasni. Dodik je već pokušao da me prijavi u Republici Srpskoj, a pametno banjalučko javno tužilaštvo je, iz mjera predostrožnosti, ovaj postupak odmah proslijedilo Državnom javnom tužilaštvu u Sarajevu, od kojeg dalje ništa nisam čuo. Na kraju, ali ne i najmanje važno, Dodikovo ponašanje je šamar EU koja pokušava unaprijediti vladavinu prava u Bosni i Hercegovini. Vara se ako smatra da za njega postoje posebna prava ili posebni propisi. Dakle, gospodin Dodik bi se trebao pripremiti za neke prilično neugodne trenutke –  rekao je Šmit, prenosi N1.

Kristijan Šmit je prokomentarisao i smjenu Dodika.

– Ovo su razmatranja koja se ne iznose unaprijed. Međutim, protiv gospodina Dodika već je u toku istraga. Između ostalog, vidjećemo kako će se međunarodna zajednica nositi s nekim ko svojim djelima masovno torpedira evropski put Bosne i Hercegovine, a istovremeno djeluje kao bliski saveznik Vladimira Putina – kazao je Šmit.

Izvor: BUKA

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap