Početna  /  Šmit poništio odluke NSRS, donosi izmjene Krivičnog zakona
Izdvajamo Republika Srpska

Šmit poništio odluke NSRS, donosi izmjene Krivičnog zakona

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit obratio se javnosti povodom aktuelne političke situacije nakon dešavanja u NSRS i posljednjih poteza predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

“Nedavnim odlukama NSRS se direktno krši ustavni poredak BiH, a samim time i Dejtonski mirovni sporazum koji je sačinjen, možda prekasno, ali u namjeri da zaustavi strašni rat i zločine i ono što su građani ove zemlje podnosili jako dugo vremena. Naš mandat je da osiguramo da se tako nešto ne ponovi nikada. Entitetske skupštine nemaju nadležnost da derogiraju odredbe Ustava BiH i regulišu jurisdikciju ključnih dejtonskih institucija kao što je Ustavni sud BiH. Ovo je napad na Ustavni sud BiH i pokušaj ugrožavanja pravnog i ustavnog okvira zemlje, uključujući i ključne elemente Dejtona kao što su odluke Visokog predstavnika. Ne treba zaboraviti ko će snositi posljedice ovakve neodgovarajuće poteze vladajuće koalicije, posljedice snose građane RS. Ja ih poštujem kao slobodne građane u slobodnoj državi kao što su to građani širom BiH i oni ne bi trebali da imaju život u kojem dominiraju samo svakodnevne ideje pojedinaca u ovoj zemlji. Politički predstavnici pokušavaju ugroziti vladavinu prava. Odlučio sam da zakon kojim se ukida obaveza ukidanja odluka visokog predstavnika u Službeniku RS neće stupiti na snagu.” – rekao je Šmit.

“Zakon o nesprovođenjue odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS neće stupiti na snagu. Svi su poništeni.” – dodao je Šmit.

Šmit je saopštio da će izmijeniti i Krivični zakon Bosne i Hercegovine.

“Krivični zakon BiH na način da će se radnje kojima se narušava ustavni poredak zemlje tretirati kao krivično djelo, a te izmjene će osigurati i pravni osnov za tužioce da oni poduzmu aktivnosti. Oni koji narušavaju ustavni poredak moraju biti procesuirani, oni će snositi posljedice za svoje postupke. Dozvolite dam jedno upozorenje: Sve opcije su na stolu! Vi znate koji je to spektar bonskih ovlašćenja koji imam na raspolaganju. Sve opcije su i dalje na stolu. Nadam se da će se politički akteri urazumiti.” – naveo je Šmit.

Pozvao je međunarodne partnere da uvedu ciljane sankcije protiv onih koji ugrožavaju ustavni poredak BiH.

“Sistem evropskih integracija je sistem koji podrazumijeva razgovor i putem njega da se pronađe rješenje koje će se provesti. Međunarodna zajednica, ovo govorim radi onih koji navode neistinite priče o dejtonskim institucijama i lažne tvrdnje o onome što je namjera EU, EU ima ozbiljnu i iskrenu želju da a BiH dovede u svoje okvire. Mi ne dovodimo u pitanje unutarnju strukturu BiH, niko nije donio odluku koja se tiče postojanja entiteta. NE! Entiteti su dio Ustava i biće dio Ustava sve dotle dok parlamenti i sami građani ne odluče da će imati neku drugu organizacionu strukturu, dakle putim demokratskih metoda. Mislim da su svi građani RS koji žive u RS imati koristi od EU i neće biti izolirani kao što je to slučaj sa Tranistrijom gdje ne možete putovati. Treba nam cilj biti evropska integracija i pozivam sve da bez ikakvih predrasuda ostave po strani ove pokušaje koji su do sada poduzimali.” – poručio je Šmit.

Poručio je da neće stati. Odluke će, rekao je, biti odmah objavljene i stupiti na snagu odmah.

Obraćanje je bilo najavljeno za 14 sati, ali je kasnilo više od pola sata.

Zvaničnici iz vladajuće koalicije RS rekli su da odluke visokog predstavnika neće biti primijenjene.

Izvor: N1

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap