Početna  /  Šmit iskoristio Bonska ovlašćenja i poništio Zakon o imovini RS
Izdvajamo Republika Srpska

Šmit iskoristio Bonska ovlašćenja i poništio Zakon o imovini RS

Foto: Slobodna Bosna
Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit upotrijebio je danas bonska ovlašćenja i poništio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske.

Šmit je ovu odluku saopštio danas na pres konferenciji pred zgradom OHR-a, a ona stupa na snagu odmah nakon objave na internet stranici OHR-a.

“Danas sam kao visoki predstavnik donio nalog o obustavi primjene zakona o nepokretnoj imovini koji se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS-a. Obustavio sam primjenu zakona do ocjene Ustavnog suda. Danas proširujem i zabranu raspolaganja državnom imovinom kako bih je uskladio sa tumačenjem Ustavnog suda.” – rekao je Šmit.

Ova odluka, dodaje Šmit, jasno daje do znanja da jedino država BiH može raspolagati državnom imovinom odnosno raspoređivati vlasništvo nad državnom imovinom.

“Ovo se primjenjuje na sve nivoe vlasti u BiH. To ne znači da se nepokretna imovina ne treba raspoređivati između entiteta države i drugih nivoa vlasti u BiH. To se ne može riješiti jednostranim mjerama već samo procesom u Parlamentarnoj skupštini BiH.” – dodao je visoki predstavnik.

Građanima Republike Srpske poručio je da ove njegove odluke ni na koji način ne umanjuju status ovog entiteta.

“Oba entiteta imaju svoje mjesto u Dejtonskom sporazumu i to će tako i ostati. Ali to ne daje razlog za odluke protiv Ustava, a ono što smo vidjeli u Banjaluci nažalost je bez poštivanja Ustava BiH. Zakon kojeg su usvojile vlasti RS-a narušio bi pravnu sigurnost. Ljudi koji žele investitrati u Republiku Srpsku žele znati da je ono što kupuju u skladu sa zakonom.” – naglasio je Šmit.

Podsjećamo, sporni Zakon Narodna skupština Republike Srpske je usvojila 10. februara ove godine, kršeći pritom odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović objavila je 7. aprila Ukaz o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

“Proglašavam Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, koji je Narodna skupština RS usvojila na 20. redovnoj sjednici, održanoj 10. februara 2022. godine”, napisano je u Ukazu Željke Cvijanović, objavljenom u Službenom glasniku Republike Srpske.

Zakon je trebao stupiti na snagu u četvrtak, 14. aprila.

Izvor: Klix

 

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap