Početna  /  Smajloviću potvrđena kazna zbog zloupotrebe položaja
Bosna i Hercegovina

Smajloviću potvrđena kazna zbog zloupotrebe položaja

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Mujo Smajlović osuđen na dvije i po godine zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja koju je počinio kao istražilac Tužilaštva BiH.

U Sudu BiH su potvrdili da je žalba odbrane odbijena kao neosnovana, te da je potvrđena prvostepena presuda od 18. januara, prenosi Birn.

Smajlović je proglašen krivim da je od 2012. do početka 2015. godine prekoračio granice ovlaštenja, te da je bez odobrenja i saglasnosti tužioca, ostvarivao kontakte sa licima protiv kojih su se vodili ili se još vode postupci u Tužilaštvu BiH.

Tim licima, prema presudi, obećavao je razne pogodnosti u krivičnim postupcima i na taj način pribavio nezakonitu materijalnu korist.

Osim zatvorske kazne, Smajloviću je izrečena petogodišnja zabrana vršenja poziva, dužnosti ili djelatnosti, a od njega je oduzeta imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 10.000 evra.

Odbrana je u žalbi zatražila da se prvostepena odluka ukine i Smajloviću sudi ponovo, dok je Tužilaštvo zatražilo da se prvostepena presuda potvrdi.

0 Shares
0 Shares
Copy link