Nedjelja, 19.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Slovenija: Broj ilegalnih migranata povećan zbog rute preko BiH

  Podijeli:

   

  To su paušalne i neutemeljene ocjene, s hrvatskim kolegama vrlo dobro sarađujemo, kazala je za televizijsku stanicu A-kanal Melita Močnik iz policijske uprave Novo Mesto koja je zadužena za taj sektor međudržavne granice.

  Močnik je istakla da hrvatska policija više pažnje mora posvetiti kontroli granice s BiH, posebno na području Cazina i Velike Kladuše, gdje se okupljaju migranti koji žele dalje u Evropu, ali da uz to nastavlja kontrolirati ilegalni migrantski tok iz Srbije jer je u balkanskoj regiji dosta izbjeglica i migranata koji žele prema Evropi.

  Prema podacima koje je ovih dana objavila slovenska policija, ove  godine su na području opština Črnomelj i Metlika zabilježena 462 nezakonita ulaska migranata, što je novi fenomen povezan s novom tzv. “bosanskom rutom”, prenosi Hina.

  Uglavnom je riječ o muškarcima iz Alžira, Tunisa, Pakistana i Maroka, koji u Sloveniji odmah zatraže međunarodnu zaštitu ili azil.

  U pokušajima prelaska rijeke Kupe ove su godine zabilježena i četiri smrtna slučaja, odnosno utapanja, no incidenata s migrantima nije bilo.

  Iako stanje na granici s Hrvatskom u pogledu sigurnosti i kontrole ulaska ocjenjuju zadovoljavajućim, a isto tako i saradnju policija na lokalnoj i državnoj razini, u Sloveniji planiraju jačanje policijskih snaga na kritičnim dijelovima granice idućih mjeseci jer se boje da bi se ilegalni migrantski prilivi ovog ljeta mogli povećati.

  Uprava slovenske policije iznijela je podatak da, po njenim informacijama, na tzv. balkanskoj ruti, počevši od Grčke prema sjeverozapadu, na toplije vrijeme i bolje uvjete putovanja čeka od 50 do 60 hiljada migranata.

  Iako je pitanje migracija i nezakonitog doseljavanja već ušlo u domaću kampanju pred slovenske parlamentarne izbore koji se održavaju 3. juna, što koriste neke stranke podstičući strahove od novog velikog migracijskog vala, policija demantuje te glasine, a osim toga upozorava da i oni koji u Sloveniji zatraže međunarodnu zaštitu, kako ne bi bili vraćeni odmah nakon ilegalnog ulaska, u najvećem broju slučajeva nastavljaju ilegalni put prema sjeveru i zapadu Evrope čim im se za to ukaže prilika.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

  U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće "Elektrokrajina" je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije "Djeca nam se rađala", u kojoj...

  POVEZANE VIJESTI