Početna  /  Slobodan Stanić za MH: Vlast je izgubila kredibilitet u „korona krizi“!
Izdvajamo Teme i komentari

Slobodan Stanić za MH: Vlast je izgubila kredibilitet u „korona krizi“!

Slobodan Stanić
Bivši direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Slobodan Stanić tvrdi da su mjere koje aktuelna vlast u Srpskoj donosi za suzbijanje širenja korona virusa prepune „lutanja“ i kopiranja poteza drugih zemalja.

Komentarišući za Moju Hercegovinu jučerašnju odluku Republičkog kriznog štaba o zatvaranju svih osnovnih i srednjih škola na period od sedam dana, kao i ograničavanje rada ugostiteljskih objekata, Stanić ističe da bi navedene mjere bile korisne ukoliko nadležni, kako kaže, iz njih izvuku bilo kakve pouke o načinu suzbijanja zaraze.

„Činjenica je da se o ovoj bolesti i dalje malo zna i da zbog toga ima mnogo lutanja. Kada su u martu ove godine donesene prve mjere, trebalo je analizirati efekte tih mjera i utvrditi koje od njih su imale efekta, a koje ne“, kaže Stanić za naš portal.

On tvrdi i to da je period od sedam dana, koliko će odlukom Republičkog kriznog štaba škole u Srpskoj biti zatvorene, prekratak za bilo kakve ozbiljnije analize.

„Tek nakon nekih 14 dana moguće je procijeniti da li su određene mjere dale rezultate. To se vidi po tome da li je došlo do pada broja zaraženih ili je taj broj isti, možda čak i povećan. Ovako, djeluje da se nadležni u Srpskoj ovim problemom i dalje bave stihijski, bez ozbiljnijeg plana i da se uglavnom kopiraju mjere i odluke nekih drugih zemalja“, ističe Stanić.

On, takođe, dodaje i to da zbog navedenog postupanja nadležnih institucija građani sve manje vjeruju u ispravnost donijetih mjera, ali i kredibilitet onih koji ih donose.

„Afere s nabavkom pokretne bolnice, zaštitnih maski, respiratora, kao i brojne druge koje su otkrivene čim je izbila pandemija, potpuno su urušile kredibilitet aktulne vlasti. Zbog toga im sve manje ljudi vjeruje i sumnja u ispravnost svake odluke koju donose“, tvrdi Stanić.

Odlukom Republičkog kriznog štaba sve osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj zatvorene su od danas do 1. novembra.

Tom odlukom, sve škole su obavezne da nastavu organizuju na daljinu, korištenjem sredstava elektronske komunikacije.

Takođe, odlučeno je i to da se rad ugostiteljskih objekata u navedenom periodu ograniči od 6 do 22 časa.

Moja Hercegovina

0 Shares
0 Shares
Copy link