Početna  /  Sljedeći izbjeglički talas bi značio konflikt na Balkanu
Hrvatska Srbija Vijesti

Sljedeći izbjeglički talas bi značio konflikt na Balkanu

Premijer Slovenije Miro Cerar upozorava, u intervjuu njemačkom dnevniku „Velt“, da bi sljedeći talas izbjeglica mogao izazvati konflikt na Balkanu.

migrantska_kriza_balkan

„Trebalo bi na evropskim spoljnim granicama učiniti sve kako bi Balkan bio zaštićen od konflikata i Šengen od raspada“, ukazao je on dodajući da bi, ako se balkanska ruta ponovo otvori, izbio konflikt u regionu – centralnoj Evropi i na zapadnom Balkanu.

Prema njegovim riječima, ako previše ilegalnih migranata bude došlo, onda će sve zemlje zatvoriti svoje granice, što vodi ka svađama, pošto zatvaranje granica znači istovremeno da se ne prihvataju više ljudi iz susjednih zemalja.

„Tako nastaje domino efekat. To bi ekstremno štetilo našoj privredi i turizmu. Ako ponovo bude dolazilo više migranata, onda moramo još striktnije kontrolisati šengensku granicu. Ako Austrija zatvori svoju granicu, onda bi svi migranti ostali u Sloveniji. Već sada je jasno da se Austrija priprema za zatvaranje granica“, odgovorio je Cerar na pitanje šta ako ne uspije sporazum sa Turskom i Austrija primeni mjere povodom dostizanja gornje granice utvrđene za prijem tražilaca azila.

On smatra da bi do toga moglo doći već u septembru ili oktobru, dodajući da bi odluka Austrije značila zatvaranje granice unutar šengenskog prostora.

„To, međutim, nije ideja šengenske zone. Trebalo bi da učinimo sve na evropskim spoljnim granicama kako bi Balkan zaštitili od konflikta, a Šengen od raspada. Ako ne uspijemo da ovaj migracioni problem riješimo zajednički u EU i sa zemljama zapadnog Balkana, onda nemamo zajedničku budućnost“, uvjeren je Cerar dodajući da nije siguran ni da li bi Slovenija bila u stanju da krizu srazmjera od prošle godine ponovo savlada.

Govoreći o sporazumu sa Turskom, on je naglasio da je on deo više mjera, koje nisu dovoljne.

Podsjetio je na njegovu inicijativu da se pomogne Grčkoj i uspostavi druga kontrolna linija na granici sa Makedonijom, što je imalo odmah efekte.

Prema njegovim riječima, kada su Makedonci zatvorili granice, Grci su bili prinuđeni da nešto preduzmu.

„Budimo iskreni ,Grci ne obezbjeđuju dovoljno šengenske granice. Ponekad samo dalje transportuju migrante. Naravno je njihova situacija veoma komplikovana, ali dobijaju finansijsku podršku i pomoć u radu policije, ali Grci ne koriste svu tu pomoć“; kritikovao je Cerar.

Ako se Grčka i dalje ne bude ponašala odgovorno i solidarno ,onda će, smatra on, ostale članice Šengena veoma brzo razmotriti sve opcije koje imaju na raspolaganju, jer se radi o opstanku.

Upitan šta bi se desilo ako bi Makedonija otvorila granice, Cerar je kazao da će uslijediti domino efekat, jer će Austrija zatvoriti svoje međe, Slovenija svoje, a potom i Hrvati i Srbi svoje, te će morati Skoplje ponovo zatvoriti svoje granice, jer bi u suprotnom previše migranata dospelo u svaku od tih zemalja.

On se, istovremeno, založio za to da Makedonija i Bugarska budu bolje finansijski podržane.

Što se tiče ograde postavljene između Slovenije i Hrvatske, Cerar je kazao da je ona morala biti postavljena, ne zbog migranata, već zato što je hrvatska vlada izbeglice stalno, na različita mesta granice, dovozila.

„Oni nam nisu govorili gdje i kada. Ta ograda šteti turizmu. Mi smo neke dijelove ograde uklonili kada više nije bila potrebna, ali smo neke i ostavili, jer moramo računati na veći broj migranata, zbog čega smo obazrivi na granici”, poručuje on.

0 Shares
0 Shares
Copy link