Početna  /  Slavo Kukić za MH: Izbornom procesu u BiH potreban je “carski rez”
Izdvajamo Teme i komentari

Slavo Kukić za MH: Izbornom procesu u BiH potreban je “carski rez”

Univerziteski profesor i ugledni politički analitičar Slavo Kukić tvrdi da su žestoki napadi Milorada Dodika i Dragana Čovića na novoizabrane članove Centralne izborne komisije (CIK) BiH, kao i pokušaji osporavanja njihovog legitimiteta, prije svega usmjereni na homogenizaciju biračkog tijela SNSD-a i HDZ-a.

Komentarišući za Moju Hercegovinu skoro svakodnevne kritike koje iz vrha te dvije stranke stižu na račun CIK-a, Kukić kaže da su Dodik i Čović “savršeno svjesni toga da ne mogu osporiti zakonitost izbora novih članova tog tijela”.

Međutim, lideri SNSD-a i HDZ-a, kao i nižerangirani funkcioneri tih stranaka na taj način pokušavaju homogenizovati svoje biračko tijelo i pokazati kako su, eto, Srbi i Hrvati navodno ponovo ugroženi iz Sarajeva. U tom smislu treba posmatrati i stalne Dodikove napade na Branislava Borenovića i Mirka Šarovića, kao navodnih izdajnika, koji su, po toj matrici, izborom novih članova CIK-a ugrozili opstanak Republike Srpske. Na isti način Čović pokušava Hrvate preplašiti ‘izdajnicima’ u njihovim redovima”, kaže Kukić za naš portal.

On dodaje i to da “rokade” koje su se prije nekoliko mjeseci dogodile u sastavu CIK-a, prema njegovim riječima, ne garantuju da će predstojeći lokalni izbori u BiH proteći bez izbornih krađa i prevara.

“Promjene u vrhu CIK-a same po sebi ništa ne znače ako ne dođe do ‘carskog reza’ po dubini te organizacije, odnosno u operativnim tijelima na nižim nivoima. Svi znaju da se gradske i opštinske izborne komisije nalaze pod snažnom kontrolom vladajućih stranaka, da su članovi biračkih odbora direktni eksponenti političkih partija i sve dok je tako bilo kakva promjena u vrhu CIK-a BiH neće garantovati održavanje fer i poštenih izbora”, zaključio je Kukić.

Podsjećamo, ovogodišnji lokalni izbori u BiH zakazani su za 15. novembar.

Moja Hercegovina

Oznake
2 Shares
2 Shares
Copy link