Početna  /  Slavo Kukić za MH: Dodik se nikad ne mijenja, osim ako ne zatreba
Izdvajamo Teme i komentari

Slavo Kukić za MH: Dodik se nikad ne mijenja, osim ako ne zatreba

Onog časa kad ocijeni da je fizički ugrožen zbog mogućnosti privođenja, Milorad Dodik će napustiti Republiku Srpsku i BiH i nastaviće svoje političko djelovanje iz izbjeglištva, kao što svi slični njemu to rade u nekim drugim dijelovima svijeta.

Ovo u intervjuu za Moju Hercegovinu kaže sociolog i univerzitetski profesor Slavo Kukić, komentarišući predstojeći početak sudskog procesa protiv lidera SNSD i aktuelnog predsjednika Republike Srpske pred Sudom BiH.

U javnosti su se, inače, pojavile informacije da je Dodikova odbrana već zatražila odgađanje sutrašnjeg ročišta zbog neodložnih obaveza optuženog. Kukić za naš portal, između ostalog, kaže da je prilično skeptičan u nepristrasno vođenje tog predmeta jer pravosuđe na svim nivoima, prema njegovim riječima, nije nezavisno.

„U tim sudovima, na svim nivoima, su ljudi koje nisu postavile sudske institucije, nego oni koje su postavili nacionalni lideri. Da li od njih treba očekivati presuđujuću presudu onima koji su ih na tu poziciju doveli? Meni to ne izgleda specijalno moguće“, kaže Kukić.

Ukoliko bi, hipotetički, Milorad Dodik bio proglašen krivim zbog nepoštivanja odluka Kristijana Šmita, jedna od posljedica takve presude bila bi i zabrana političkog djelovanja. Da li se Dodik u tom slučaju zaista povukao iz političkog života?

Da bi se Dodiku zabranio politički rad njemu treba prvo izreći osuđujuću presudu. Međutim, ja sam u osuđujuću presudu prilično skeptičan.

Zašto ne vjerujete da će Dodik biti osuđen?

Zato jer njemu sudi sud koji nije dio nezavisne vertikale vlasti, već jedan od isturenih centara političke moći. Što se tiče vašeg pitanja da li bi Dodik poštovao eventualnu osuđujuću presudu, ona ga neće zadržati da vidi šta će se dogoditi, jer zakonom je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. Sve do pet godina on ostaje na slobodi, ali onog časa kad ocijeni da je fizički ugrožen zbog mogućnosti privođenja, on će tog časa napustiti BiH.

Posljednjih dana svjedočimo žestokim verbalnim okršajima Dodika s njegovim koalicionim partnerima iz federalne “Trojke”. Posebno s liderom NiP Elmedinom Konakovićem. Prema nekim “insajderskim” informacijama, u “Trojci” sve otvorenije pričaju o tome kako su napravili katastrofalnu grešku što su poslije izbora vlast pravili s Dodikom i SNSD, umjesto sa strankama iz opozicije u RS.

Ne znam da li zbog toga zažalili ili ne. Nisam insajder u strankama Trojke, ali ne vidim razloga da žale. Štaviše, mislim da su u dosadašnjem mandatu, kad je u pitanju odnos s Dodikom, pokazali popriličan nivo mudrosti, odnosno da ne treba odgovarati na Dodikove vrlo česte avanturističke izlete. Kad bi mene pitao, ja bih Konakoviću, koji se počeo u to upuštati, savjetovao da tu logiku komunikacijskog odnosa s Dodikom zaustavi. Takva logika u javnom prostoru je logika koju Milorad Dodik zaziva. On moli Boga da se ona događa jer preko nje on prosto lobira druga pitanja koja izazivaju u Republici Srpskoj nezadovoljstvo, a koja se tiču elementarnih pitanja ljudske egzistencije.

Na šta konkretno mislite?

Sve dok Dodik uspijeva nametati pitanja nacionalnog opstanka Srba i pitanja srpske države na prostoru današnje BiH, to će bunt protiv postojećeg stanja i teške ekonomske situacije u Republici Srpskoj ostajati u drugom planu. Procjene iz vrlo relevatnih, stručnih ekonomskih krugova jesu takve da će isplata plata u javnom sektoru u Republici Srpskoj biti sve upitnija, da su obaveze prema stranim investitorima koje je stvorio Dodik, a koje su u ovom momentu građaninu RS dva puta veće nego onima u FBiH, da će to ljudima zagorčavati život koji im ni danas, ruku na srce, nije specijalno zahvalan. Zbog toga tvrdim da Dodiku ne treba odgovarati na način kako to ovih dana na društvenim mrežama radi Konaković. Mislim da bi on mogao štošta naučiti od lidera SDP, koji ima sasvim drugu logiku: Mile, ispucaj se, nećemo ti na to odgovorati, a onda kad sjednemo možda s tobom nešto i dogovorimo, neke zajedničke projekte koji će olakšati život građana BiH, bez obzira u kojem dijelu živjeli.

Potpredsjednik PDP, Igor Crnadak, nedavno je izjavio da je “Trojka” svjesno žrtvovala evropski put BiH zbog što bržeg poslijeizbornog uskakanja u fotelje na nivou BiH.

Nisam baš siguran da bi se nešto specijalno drugačije dogodilo i da su prihvatili drugu logiku, odnosno da su u izgradnju vlasti na nivou BiH krenuli s opozicionim strankama iz Republike Srpske. U vezi s elementarnim pitanjima, koja su unutar 14 prioriteta Evropske komisije, između Dodika i drugih stranaka u RS, pa i onih opozicionih, ne vidim neku specijalnu razliku. Na ponudi imate dvije mogućnosti. Jedna mogućnost je da apstinirate od participacije u državnoj vlasti jer ne možete naći partnera koji otprilike dijeli iste vrijednosti kad su u pitanju evropske integracije. Druga je da uprkos tome pokušate da participirate u državnoj vlasti, a onda toj logici isprekidanih telefona date koliko možete kako bi oni, pa makar povremeno, funkcionisali. Na njihovom mjestu ja bih isto učinio. Treba ući u vlast jer možete apstinirati od vlasti, pa nećete tamo biti sljedećih 30 godina. U tom slučaju partner Dodiku na nivou BiH bila bi SDA, koja je prethodnih 30 godina to bila, a evo vidimo šta su iza sebe ostavili – spaljenu zemlju, kriminal i korupciju.

Može li se Dodik, kako neki tvrde, ponovo vratiti na “fabrička podešavanja”, odnosno da od proruskog čovjeka ponovo postane prozapadni? Ako je nešto do sada bilo izvjesno, onda je to da se lider SNSD uvijek vješto znao prilagođavati svakoj situaciji?

Ko išta u ovoj zemlji zna oko onog šta je njena svakodnevnica u političkom životu, to je da se Dodik ne može promijeniti preko noći, osim ako ne zatreba. Međutim, on je u ovom momentu prešao crvene linije i mislim da mu nema više povratka. On je od američkog čovjeka postao ruski čovjek. Od oslonca na američku pomoć, on traži oslonac u ruskoj logistici i pomoći, a ona mu izostaje već danas.

Mislite da Rusi ne pomažu Dodiku?

Evo, ja bih rado volio znati šta je to Republika Srpska u smislu pomoći dobila od Rusije? Nije dobila ništa, ali Rusi Dodiku drže nadu na površini da bi se nešto moglo dogoditi. Ili su mu pak obećali da će ako zatreba, njega personalno zaštititi i da mu je osiguran boravak u Moskvi.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap