Početna  /  Slanje mejla nije opcija: Na računare i softvere UKC potrošio 2,1 milion KM, pacijenti po nalaze dolaze lično
Izdvajamo Republika Srpska

Slanje mejla nije opcija: Na računare i softvere UKC potrošio 2,1 milion KM, pacijenti po nalaze dolaze lično

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Pacijenti kojima se rade laboratorijske pretrage u Univerzitetsko-kliničkom centru (UKC) Republike Srpske u Banjaluci po rezultate nalaza moraju doći lično, bez mogućnosti da im se oni dostave elektronskom poštom. U tome, vjerovatno, ne bi bilo ništa čudno da UKC, odnosno direktor te zdravstvene ustanove, Vlado Đajić, samo u posljednjih godinu dana od “Prointera” nije nabavio informatičku opremu i softvere vrijedne više od 2,1 miliona maraka.

Iako nadležni iz Republičkog kriznog štaba, kao i zvaničnici Svjetske zdravstvene organizacije stalno upozoravaju da se zbog pandemije virusa korona izbjegavaju “gužve” te da se društveni kontakti, posebno u zdravstvenim ustanovama svedu na najmanju moguću mjeru, informatički svježe “potkovani” UKC RS većinu poslova s pacijentima i dalje obavlja “pješke”.

Nekoliko pacijenata, čija su imena poznata redakciji Moje Hercegovine, iz prve ruke su nam ispričali svoja nedavna iskustva.

“Po uputnici ljekara porodične medicine u laboratoriji UKC-a na Paprikovcu vadio sam nalaze za tumor-markere. Budući da ne živim u Banjaluci, zamolio sam ih da mi se rezultati nalaza pošalju elektronskom poštom, na moju e-mail adresu. Odgovorili su mi da takva usluga nije moguća i da po rezultate moram doći lično, na šalter”, priča nam jedan od pacijenata Univerzitetsko-kiliničkog centra RS.

Slična iskustva s našim portalom podijelila je i jedna pacijentkinja UKC-a, navodeći da je po laboratorijske nalaze krvne slike takođe morala da dođe lično, iako je, kako kaže, tražila da joj se isti dostave elektronskom poštom.

Ne mogu da razumijem da je nadležnima u UKC-u jednostavnije da ljude pozivaju da im dolaze po nalaze na šaltere i da se prave gužve u vrijeme ove pandemije, umjesto da prostim klikom miša na računaru rezultate pretraga pošalju pacijentima koji imaju mogućnost da koriste elektronsku poštu. Čemu onda sva ova priča o modernizaciji zdravstva i o silnim parama koje su uložene u informatički sistem UKC-a”, pita se naša sagovornica.

Ona dodaje i to da je, nezvanično, čula da je rezultate laboratorijskih nalaza, na vlastiti zahtjev, moguće dobiti putem “klasične” pošte, ali da se ta usluga, prema njenim riječima, po preuzimanju koverte plaća tri konvertibilne marke.

A da su silne pare zaista uložene u navodnu modernizaciju informatičkog sistema UKC RS potvrđuju zvanični podaci javnih nabavki. Prema njima, direktor UKC-a i nedavno izabrani predsjednik Gradskog odbora SNSD Banjaluka, Vlado Đajić, samo u posljednjih godinu dana za te namjene izdvojio je tačno 2.122.548 KM!

Slučajno ili ne, firma od koje je UKC Republike Srpske nabavljao nove računare, informatičke sisteme i softvere bio je famozni “Prointer”, preduzeće u kojem je, po priznanju samog lidera SNSD-a Milorada Dodika, kao stručni konsultant angažovan njegov sin Igor.

Tako je, 27. decembra 2019. godine, za “održavanje mrežne i serverske opreme sa bekap lokacijom” pobjedu na raspisanom tenderu UKC RS, vrijednom 327.413 KM, odnio “Prointer.

Već 11. februara 2020. godine, odnosno u samo “praskozorje” izbijanja pandemije korona virusa, UKC je ponovo kupio informatičku opremu od “Prointera”, a cijena ugovora iznosila je 292.399 KM.

Iako je opasna bolest već uveliko harala Republikom Srpskom, to direktora UKC-a Vladu Đajića nije spriječilo da navedenoj firmi, 21. septembra prošle godine ponovo povjeri unosan posao, ovog puta u iznosu od 730.782 KM, a koji se odnosio na “usluge implementacije sistema za konsolidaciju poslovne štampe”.

Valjda se vodeći logikom da nove informatičke opreme nikad nije dosta, direktor UKC-a je ponovo, 8. decembra prošle godine, s “Proniterom” sklopio “dil” o nabavci novih računara. Vrijednost ugovora iznosila je 444.289 KM.

Za sada posljednji ugovor te vrste s “Prointerom” je sklopljen 20. januara ove godine, gdje je za “interventno održavanje mrežne i serverske opreme” iz UKC-a RS plaćeno 327.996 KM.

Budući da je od decembra 2019. do danas uloženo više od 2,1 miliona maraka u informatičko osavremenjavanje UKC-a, a da pacijenti koji vade laboratorijske nalaze na tamošnjim klinikama čak ni na svoj zahtjev ne mogu da rezultate dobiju elektronskom poštom, od nadležnih iz te zdravstvene ustanove tražili smo pisanim putem odgovor zbog čega je to tako, kao i da li su tačne informacije da se slanje nalaza “običnim” poštanskim putem plaća pouzećem?

Prema riječima dr Sanje Avram, načelnice Zavoda za laboratorijsku dijagnostiku UKC RS, slanje rezultata elektonskom poštom nije uvedeno “jer to nije u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka pacijenata”. Takođe, saopšteno nam je da je slanje nalaza poštanskim putem “omogućeno na zahtjev pacijenta koji ujedno i snosi troškove poštarine”.

Bivši direktor Instituta za javno zdravstvo RS, Slobodan Stanić, za Moju Hercegovinu kaže da je još prije dvije ili dvije i po godine u Srpskoj, odnosno u njenom zdravstvenom sistemu, trebalo da zaživi primjena integralnog informacionog sistema. Taj sistem, kako objašnjava, trebalo je, između ostalog, da omogući da porodični ljekari svakog pacijenta odmah nakon objavljivanja rezultata bilo kojeg laboratorijskog nalaza dođu u njihov posjed elektronskim putem.

Na taj način bi porodični ljekari odmah imali uvid u sve informacije važne za zdravlje njihovih pacijenata. Šta se u međuvremenu uradilo po tom pitanju zaista ne znam. Ono što znam jeste to da je taj sistem uveden u primjenu u Institutu za javno zdravstvo još u vrijeme kada sam se ja nalazio na njegovom čelu”, kaže Stanić za Moju Hercegovinu.

Komentar o tome zašto pacijenti UKC-a RS, pogotovo u vrijeme korone, i dalje moraju da lično podižu svoje laboratorijske nalaze iako slanje e-maila nije “božije slovo” i sigurno ne predstavlja ni djelić “novih tehnologija” kojima se UKC ponovio u proteklih godinu dana, tražili smo i od predsjednika Strukovnog sindikata doktora medicine RS, Miodraga Femića.

On za naš portal kaže da mu je poznato to da UKC RS u Banjaluci “ima zatvoren informacioni sistem”.

“Te probleme bi trebalo da riješi novi sistem koji je u izradi, pod nazivom IZIS. Međutim, mišljenja sam da će još dosta vode morati da protekne dok sve te stvari ne budu u funkciji”, kaže Femić.

Osim toga što je ogroman novac dao za osavremenjavanje informatičkog sistema UKC-a RS, koji i dalje nije u stanju da pacijentima nalaze dostavlja elektronskom poštom, direktor te zdravstvene ustanove Vlado Đajić prošle godine se, podsjećamo, “proslavio” još jednim kontroverznim poslovnim poduhvatom.

Naime, u maju prošle godine objavljeno je da će UKC dati čak 35 miliona maraka za izgradnju auto-parkinga, i to u vrijeme kada je Republika Srpska tražila pomoć od Srbije u gotovo svim vrstama osnovnih medicinskih sredstava za rad.

Opravdanje za tu investiciju Đajić je našao u tome što su studenti Medicinskog fakulteta, kako je rekao, radili anketu s građanima pa su rezultati pokazali da je parking prostor jedan od gorućih problema Univerzitetsko-kliničkog centra. 

Moja Hercegovina

2 Shares
2 Shares
Copy link