Početna  /  Skupštinska pijaca: 20 poslanika promijenilo stranački dres, “neokrnjeni” samo SNSD i US
Izdvajamo Teme i komentari

Skupštinska pijaca: 20 poslanika promijenilo stranački dres, “neokrnjeni” samo SNSD i US

Željko Babić i Dragan Galić
Samo mjesec dana bi bilo dovoljno da ne pratite politička dešavanja pa da se pri ponovnom “uključenju” potpuno pogubite kod pitanja koji poslanici u Narodnoj skupštini RS su vlast a koji opozicija i koje stranačke dresove trenutno nose.

Jučerašnje pristupanje Željka Babića i Dragana Galića NPS-u Darka Banjca zaokružilo je broj preletača u republičkom parlamentu na 20, što čini gotovo četvrtinu ukupnog broja narodnih poslanika, čime se izbori u Srpskoj i njena politička scena i dalje nastavljaju obesmišljavati.

Galić je prvi PDP-ov preletač, Dok je Babić šesti poslanik sa liste SDS-a koji više nije član najveće opozicione stranke. Najvjerniji su se pokazali SNSD-ovi poslanici jer ovu partiju nije napustio niko od 28 poslanika, te poslanici Ujedinjene Srpske (osvojili tri mandata).

Najgore je prošao DNS, koji je 2018. godine ostvario odličan rezultat jer je kao treća partija po jačini osvojio 12 mandata, ali ih danas u NSRS predstavlja samo pet njih. Na početku mandata, poslije sukoba tadašnjeg stranačkog lidera Marka Pavića i aktuelnog predsjednika parlamenta Nedeljka Čubrilovića DNS su napustila četiri poslanika te formirala Demos. Početkom prošle godine stranku napušta i Milan Radović, koji je prvo djelovao kao samostalni poslanik da bi se krajem 2020. godine priklonio SDS-u. Nova podjela uslijedila je nakon što je aktuelni predsjednik DNS-a Nenad Nešić napustio skupštinsku većinu predvođenu SNSD-om, sa čim se nisu složili Darko Banjac i Diko Cvjetinović, koji su formirali NPS te ostali dio skupštinske većine.

SDS je napustilo šest poslanika, a polovina odmah po dobijanju mandata. Poslanici iz Doboja, Nebojša Marić i Danijel Jošić, bliski bivšem gradonačelniku Obrenu Petroviću, prvo su djelovali kao samostalni poslanici, ali su podržavali odluke vlasti, da bi nedavno Jošić ozvaničio djelovanje unutar SNSD-ovog kluba. Istovremeno, Kostadin Vasić se prudružio poslanicima Ujedinjene Srpske. Novi odlazak je uslijedio nakon sukoba SDS-ovog rukovodstva sa bivšim gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem, poslije kojeg je partiju napustio poslanik Darko Mitrić. On danas djeluje unutar kluba Socijalističke partije. Početkom ove godine SDS su napustili Željko Babić te Milan Tubin, koji je nastavio djelovati unutar SPS-a.

Pomenuti SPS, koji vodi Goran Selak, nastao je cijepanjem SP-a Petra Đokića, kada su ga napustila četiri poslanika. Po jedan poslanik napustio je i NDP te Zajedno za BiH. Krsto Jandrić, nezadovoljan priklanjanjem stranačkog šefa Dragana Čavića vladajućoj većini, prešao je u samostalne poslanike i nastavio djelovati opoziciono dok je Mijo Perkunić donio suprotnu odluku, te prešao u SNSD-ov poslanički klub.

U oktobru 2018. mandate su osvojili SNSD (28), SDS (16), DNS (12), PDP (9), SP (7), Zajedno za BiH (4), NDP (4) i US (3). Danas SNSD-ov klub broji 30 poslanika, SDS-ov 11, PDP-ov 8, DNS-ov 5, SP-ov 4, US 4, NDP-ov 3, Zajedno za BiH 3. Novoformirani SPS ima 5, Demos 4, NPD 4, a u skupštini djeluju i dva samostalna poslanika.

Problematika mijenjanja stranaka i političkih blokova posebno je uzela maha nakon 2014. godine i, sada več čuvene, afere “dva papka”. Govoreći o ovoj problematici, politička nalitičarka Tanja Topić još prije četiri godine je za naš portal rekla da je “vrijeme preletača tek pred nama”, što se danas pokazuje u praksi.

Riječ je o političkoj korupciji koja nije sasječena u korijenu, kada je to trebalo učiniti. Najveća je tragedija što je to nama sada postalo normalno i prihvatljivo. Niko na to više i ne reaguje”, rekla je Topićeva.

Moja Hercegovina

6 Shares
6 Shares
Copy link