Početna  /  Nevesinjski odbornici izglasali: Opština se zadužuje za 3.500.000 maraka
Hercegovina nevesinje

Nevesinjski odbornici izglasali: Opština se zadužuje za 3.500.000 maraka

NEVESINJE – Nakon duge rasprave o kreditnom zaduženju, Skupština opštine Nevesinje je glasovima skupštinske većine podržala inicijativu načelnika da se opština zaduži za tri i po milona maraka kako bi se sanirala zaduženja iz prethodnih godina i realizovale najavljene kapitalne investicije.

(FOTO: Moja Hercegovina)

Tačka šeste redovne sjednice Skupštine opštine Nevesinje koja se odnosila na kreditno zaduženje očekivano je izazvala najviše polemika, a o riziku i opravdanosti ove inicijative odbornici pozicije i opozicije su diskutovali gotovo dva časa, uglavnom izlazeći iz okvira ove tačke dnevnog reda.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za finansije, Zorka Umićević je obrazložila da se kredit uzima pod povoljnim okolnostima sa kamatom oko 4 odsto sa rokom otplate od osam godina. Ona je istakla da je cilj da se ovim zatvore krediti iz prethodnih godina. Većina novca će se utrošiti na kapitalne investicije – renoviranje Sportske dvorane i parkinga ispred nje, Doma kulture, prilaza školama i parcelacije poljoprivrednog zemljišta, istakla je.

Odbornički klub SDS-a imao je primjedbe na dugoročno zaduženje, a iz ove stranke smatraju da je lokalna administracija mogla da napravi rezove kako bi uštedila novac za rate kredita iz prethodne godine kao i da su dio sredstava trebali da obezbjede preko resornih ministarstava i nevladinog sektora.

Iz vladajuće većine su poručili da su krediti za ,,krpljenje budžeta” uzimani gotovo svake godine i da je vrijeme da se nešto uradi u Nevesinju po bez obzira na kreditni rizik, dok su iz PDP-a apelovali da se dobro razmisli i da se izvrši procjena da li Nevesinje trenutno ima snage za veliko kreditno zaduženje.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović je rekao da je odluka da se krene u kreditno zaduženje uslovljena time što je u mjesec dana dobio ozbiljna upozorenja od strane tri inspekcije da Sportska dvorana ne ispunjava bezbjedonosne uslove, da predstavlja rizik za sve sportiste i rekreativce koji provode vrijeme u njoj, i istakao da s taj problem mora odmah da se rješava.

Nakon više sati rasprave o temi, borcima, dezerterima i ratnim profiterima, gubitnicima i dobitnicima, prijedlog je usvojen glasovima skupštinske većine.

U izvještaju o radu organizacija i sportskih klubova, predstavnica udruženja bračnih parova sa sterilitetom ,,Bebe” se zahvalila opštini Nevesinje na konstantnoj finansijskoj podršci koja je krunisana sa tri rođene bebe i dvije koje su na putu, dok je odbornik SNSD-a Miljan Avdalović pozvao odbornike na jedinstvo kako bi se očuvale osnovne škole u nevesinjskim selima nakon najavljene republičke inspekcije.

Nevesinje dobija hotel na Vjenčacu?!

Inicijativu da se zemlja oko crkve na brdu Vjenčac prepiše Eparhiji zahumsko hercegovačkoj i primorskoj, sveštenik Zoran Ilić je obrazlozio interesom privrednika da se u blizini zadužbine porodice Šipovac sagradi hotelski kompleks. Prethodno bi se uradila arheološka iskopavanja i svi pronađeni artefakti iz drevnog utvđenja iznad Nevesinja bi se izložili u budućem hotelskom kompleksu.

Crkva u čijoj blizini je planirana izgradnja hotelskog kompleksa FOTO: Virtualna Hercegovina

Izvještaj načelnika opštine za prethodnu i plan rada za tekuću godinu prihvaćen je sa uvažavanjem opozicije uz blaže konstatacije da je možda preambiciozan, dok je načelnik Avdalović istakao da su planirane velike stvari za Nevesinje. Da će dan završetka projekta ,,Gornji horizonti” biti prekretnica za ovu opštinu, kao i da će insistirati da sjedište bude u Nevesinju.

Na današnjoj sjednici usvojen je statut opštine Nevesinje koji ne sadrži bitnije razlike u odnosu na onaj iz 2014. godine, ali je naglašen, još uvijek aktuelni problem, idejnog rješenja grba opštine.

Ostale skupštinske tačke odnosile su se na formiranje organizacionih odbora manifestacija, usvajanje urbanističkih prijedloga, izvještaja o radu sportskih klubova i organizacija, dok su mještani sela Zovi Do dobili saglasnost za gradnju spomenika poginulim borcima u prethodnom ratu.

Ljubiša Bukvić

11 Shares
11 Shares
Copy link