Početna  /  Skupština Grada Trebinja: Nacrt budžeta za sljedeću godinu 26.575.000
Hercegovina

Skupština Grada Trebinja: Nacrt budžeta za sljedeću godinu 26.575.000

TREBINJE – Odbornici Skupštine Grada Trebinja usvojili su danas Nacrt budžeta za 2018. godinu u iznosu od 26.575.000 KM. Vladajuća većina Nacrt budžeta smatra razvojnim, a opozicija ovakav budžet ocjenjuje kao potrošački.

Za Nacrt budžeta glasalo je 18 odbornika, pet je bilo protiv a dva uzdržana. Među odbornicima koji nisu podržali Nacrt, pored SDS-a i PDP-a bili su i odbornici DNS-a, iako su dio vladajuće koalicije. Niko od predstavnika DNS-a danas nije želio komentarisati ovu odluku.

Odbornik SDS-a u Skupštini Grada Trebinja, Vidomir Begenišić, smatra da je Nacrt budžeta za 2018. godinu socijalno potrošački, te da će aktuelna većina posegnuti za novim kreditnim zaduženjem kako bi ispunila planirane obaveze.

„SDS je glasala protiv ovog Nacrta budžeta za 2018. godinu iz razloga što je budžet planiran u iznosu od 26.575.000 a za kapitalne investicije planirano je samo 6.039.000 KM. Očigledno se ovdje radi o jednom socijalno potrošačkom budžetu, ne nikako o razvojnom budžetu kako aktuelna većina želi da prezentuje“, rekao je Begenišić.

Vidomir Begenišić (Foto: Moja Hercegovina)

I odbornik PDP-a u trebinjskoj Skupštini, Zoran Anđušić, imao je niz zamjerki na današnji Nacrt budžeta. Anđušić ovakav budžet ocjenjuje kao preambiciozan i nerealan, a kao glavni nedostatak naveo je smanjena kapitalna ulaganja za osam odsto u odnosu na prošlu godinu.

„Povećana je stavka u budžetu koja se odnosi na razvoj proizvoda i usluga na nekih 15 odsto i preporuka je ministarstva da se ta stavka mora smanjiti. Ovaj budžet nije ispunio očekivanja građana Trebinja, a ni nas jer mnogo smo očekivali s obzirom da u budžetu iz 2017. godine mnogi planirani projekti nisu završeni“, naveo je Anđušić i dodao da takođe smatra da će se Grad Trebinje dodatno kreditno zadužiti.

„U srednjoročnom planu kapitalnih ulaganja jasno je planirano da će se opet podizati 5.500.000 KM kredita da će grantovi kojih nikako nema sada u budžetu biti 4.500.000 KM. Danas od toga u Nacrtu nema ništa i zaista sigurno se obaveze neće moći izvršiti bez novog kreditnog zaduženja koji očekujemo u proljeće“, naglasio je Zoran Anđušić.

Zoran Anđušić (Foto: Moja Hercegovina)

Gradonačelnik Trebinja, Luka Petrović, rekao je da je planirani budžet najveći u istoriji grada Trebinja. On smatra da budžet nije samo potrošački, budući da učešće investicija iznosi preko 6.000.000 maraka. Petrović je istakao da ovaj budžet ima mnogo novina u odnosu na prethodne i negirao navode opozicije o novom kreditnom zaduženju Grada.

„Ovaj budžet je pravljen da mi možemo finansirati sve ove stvari iz budžeta bez kreditnog zaduženja ni marke, a ako želimo da investiramo jačim tempom pratićemo dinamiku i mi ćemo u martu mjesecu usvojiti i ažurirati srednjoročni plan kapitalnih investicija. I u tom budžetu ćemo tačno definisati stvari koje smo stavili i koje nismo stavili i vidjećemo naravno da li ima propusta. Sa ovakvim planom nema nijedan propust“, izjavio  je gradonačelnik Trebinja.

Luka Petrović (Foto: Moja Hercegovina)

Kako je Petrović najavio, iz budžeta Grada Trebinja između ostalog biće izdvojena sredstva za treću vantjelesnu oplodnju, te 250. 000 KM za program zapošljavanja pripravnika, kao i sredstva za zapošljavanje boračkih kategorija.

Na dnevnom redu 11. redovne sjednice našla se 21 tačka. Odbornici su danas  između ostalog razmatrali i Strategiju razvoja Grada Trebinja, kao i prijedlog odluke o raspisivanju javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora u javnim ustanovama čiji je osnivač Grad Trebinje.

Milena Koprivica

0 Shares
0 Shares
Copy link