Početna  /  Skupština opštine Gacko: Budžet smo probili-nastavljamo dalje
gacko Hercegovina

Skupština opštine Gacko: Budžet smo probili-nastavljamo dalje

GACKO – Preostale plate u ovoj godini za zaposlene u opštini Gacko i ustanovama čiji je opština osnivač mogle bi biti umanjene za 30 do 50 odsto kako bi se prevazišla dubioza akumulirana posljednjih godina, rekao je načelnik Odjeljenja za privredu Dragan Papović na sjednici Skupštine opštine Gacko koja je održana danas.

Obrazlažući Izvještaj o izvršenju budžeta za prvih devet mjeseci Papović je istakao da su, usvajajući budžet prošle godine, računali da će stručne službe i načelnik iznaći rješenje za finansijske probleme. Do toga nije došlo, pa se, kako je rekao, nalaze u pat poziciji.

Inače, rasprava o izvršenju budžeta je opravdala tvrdnje kritičara da je opštinski budžet prenapregnut, a opoziciji dala prostor da uputi veliki broj kritika na koje predstavnici opštinske vlasti nisu imali prihvatljivo objašnjenje. To se posebno odnosi na velike infrastrukturne projekte koji su rezultirali samo velikim najavama. Naime, za kapitalne investicije je u ovoj godini planirano je četiri miliona maraka.

Realizovano je samo oko 600 hiljada ili 16%. Izgradnja sportske dvorane, rekonstrukcija gradskih ulica i centralnog trga,izgradnja parkinga, sanacija škola, čekaće svoju realizaciju u godinama koje dolaze. Sa druge strane, za putovanja i smještaj kao i za usluge planirana sredstva premašena u značajnom procentu, pa je za stručne usluge umjesto planiranih 40 izdvojeno 100 hiljada maraka.

Opština već tri godine ne isplaćuje podsticaje poljoprivrednicima kao ni stipendije studentima. Dragan Papović kaže da razlog leži u zaostaloj tranši tzv “rudarske rente” koju RiTE uplaćuje na ime naknade za neobnovljive izvore električne energije koja kasni oko dva mjeseca. Iz tih sredstava se finansiraju i socijalna davanja, politički i sportski subjekti, javna rasvjeta, dobavljači. Ove tvrdnje je opozicija demantovala navodeći da su uplaćena tri kvartala i 130 hiljada od četvrtog.

Precizno se zna kolika je proizvodnja elelktrične energije i koliko može da se očekuje do kraja godine, a to je još oko 1,1 milion, čulo se na sjednici. To potvrđuju i podaci prezentovani u Izvještaju o izvršenju budžeta koji govore da je u 2017. planirana renta 5,3 miliona, a da je za devet mjeseci već uplaćeno preko četiri miliona ili 82%.

“Radili smo sve da do ovoga dodje, ovo je pokazatelj da smo bili u pravu kada smo ukazivali na to da nam je budžet potrošački, skupštinska većina je dala podršku za sve ovo i treba da snosi odgovornost”, samo su neki od komentara opozicionih odbornika koji su posebno zamjerili gradskoj vlasti to što je građevinska sezona završena i još jedna godina prošla, a da ništa nije urađeno.

Dragan Papović je, braneći poteze lokalne vlasti, objasnio da nije lako na radove potrošiti četiri miliona za godinu dana.

“Uprkos tome što je u Gacku bila angažovana skoro cjelokupna operativa u Hercegovini, potrošeno je samo
nekoliko stotina hiljada maraka”, rekao je Papović.

I ovaj izvještaj je usvojen glasovima skupštinske većine. Budžet opštine za 2017. godinu je planiran u iznosu od 12,8 miliona maraka. Za devet mjeseci je izvršeno 10,8 miliona. Poreski prihodi su ostvareni u iznosu od 7,7 miliona ili 80% dok je od neporeskih prihoda ostvareno 4,4 miliona ili 81,4 odsto.

Na današnjoj osmoj redovnoj sjednici SO Gacko razmatran je i Rebalans budžeta za ovu, kao i Nacrt za narednu godinu. Za sutra je zakazana i javna rasprava o pomenutim dokumentima.

Nacrt za narednu godinu predviđa budžet od 12,2 miliona maraka.

Milanka Kovačević

8 Shares
8 Shares
Copy link