Početna  /  Skupština Banjaluke odbila 5000 potpisa, aktivisti šokirani skupštinskom raspravom o izgradnji crkve!
Republika Srpska

Skupština Banjaluke odbila 5000 potpisa, aktivisti šokirani skupštinskom raspravom o izgradnji crkve!

Skupština grada Banjaluka je kasno sinoć, a kao posljednja tačka dnevnog reda, odbila prijedlog Građanske inicijative za Borik o izmjeni regulacionog plana koji podrazumijeva gradnju crkve u Boriku i time uništavanje zelene površine u tom banjalučkom naselju.

Foto: BUKA
Foto: BUKA

Iako je Građanska inicijativa skupila nešto preko 5000 potpisa za očuvanje zelene površine u Boriku, ovu inicijativu Skupština grada nije podržala.

U inicijativi kažu kako su razočarani i šokirani skupštinskom raspravom u gradu koji sebe doživljava kao grad koji promoviše kulturu.

Oni kažu da je raspravi manjkalo konkretnih argumenata, dijaloga, a da mnogi odbornici nisu ni znali gdje se pomenuta lokacija nalazi. Istaknuto je kako je samo nekolicina odbornika bila stvarno zainteresovana za raspravu, te da je bilo i konstruktivnih prijedloga od strane predsjednika gradske Skupštine Budimira Balabana.

Većina diskusije svela se na dokazivanje ko je veći pravoslavac i ko je protiv izgradnje pravoslavnog hrama, iako Građanska inicijativa nikada nije bila usmjerena protiv crkve.

Neki odbornici išli su tako daleko da su čak tražili i spiskove građana, da bi se utvrdilo ima li među potpisnicima pripadnika nesrpske nacionalnosti koji bi zbog toga, valjda, trebali biti protiv izgradnje pravoslavnog hrama, kažu u Inicijativi.

Oni su ponovili kako su i pravoslavni vjernici potpisivali peticiju.

Sinoćnje skupštinsko zasjedanje, tvrde u Inicijativi, svelo se i na optužbe prema njima, tvrdeći kako pojedini članovi  prijete “uvaženoj” skupštini grada, iako su oni za govornicom samo najavili nastavak legitimne demokratske borbe za očuvanje zelene površine, jer po njima, borba još nije završena.

U inicijativi su danas kazali kako će u razgovore uključiti Srpsku pravoslavnu crkvu, koja je u prethodnom periodu bila isključena iz čitave debate.

Konačan verdikt: zasjedanju Skupštine grada prisustvovala su 22 odbornika, od kojih je devet glasalo ZA, deset PROTIV, dok su tri odbornika bila uzdržana.

Namjera inicijative je bila da se stavi van snage prethodna odluka Grada da se na površini javne zelene površine – dječijeg igrališta gradi pravoslavna crkva, sa pomoćnim objektom od preko 1000 kvadrata.

Miodrag Dakić, član Inicijativnog odbora rekao je:

„Uspjeli smo prikupiti preko 5000 potpisa podrške Građanskoj inicijativi – Borik, nadajući se da će taj broj biti dovoljan da bi Skuptština Grada odlučila u korist ove inicijative. Međutim, kasno sinoć, jer ovo je bila zadnja tačka na dnevnom redu sjednice Skupštine, Skupština grada je glasala protiv. Ova građanska inicijativa nije dobila dovoljan broj glasova odbornika u Skupštini Grada.  Konačni rezultati su: 9 odbornika je podržalo, 10 je bilo protiv, a 3 odbornika su bila suzdržana.  9 odbornika nije bilo prisutno prilikom glasanja. Nismo iznenađeni ovakvim ishodom glasanja, iako smo se nadali da će vlasti početi da slušaju glas naroda i da uvažavaju mišljenje  građana koji traže da njihov životni prostor i njihov život uopšte bude kvalitetniji u ovom gradu.“

Dakić je rekao da će građanska inicijativa nastaviti da se bori za ovu javnu površinu i da će iskoristiti sva demokratska sredstva da bi u tome uspjela.

Sanda Vukojević se zahvalila svim 5110 građana “koji su smogli hrabrosti, koji su imali zdravog razuma, koji su razmišljali o sebi i svojoj djeci i koji su potpisali ovu peticiju.“

Osvrćući se na sinoćnu skupštinu grada, kojoj je prisustvovala, Vukojević ju je uporedila sa teatrom apsurda.

„Bila sam duboko razočarana primitivizmom, bahatošću,  odsustvom bilo kakvog kulturnog dijaloga, argumentovane diskusije odbornika. To su odbornici grada Banjaluke koji je najveći grad u Republici Srpskoj koja se promoviše kao centar kulture, u kojoj se razumiju potrebe građana, potrebe mladih i djece. Nivo komunikacije je sramotan, ne služi na čast, već na sramotu odbornika i svih građana Banjaluke.“

Neki odbornici su Dakićevu izjavu da će Inicijativa nastaviti da se bori, shvatili kao prijetnju. Dakić kaže da „oni ne razumiju demokratski proces učešća građana u donošenju odluka“.

„Stekla sam utisak da većina odbornika nije pročitala tekst peticije, niti su znali da je ona na dnevnom redu skupštine. Odbornik Marinko Umićević je bio iznenađen ‘ko je ovo stavio na dnevni red’ i predlagao da se to povuče sa dnevnog reda. Zatim je tražio da vidi ‘ko je sve potpisao, ima li Hrvata i Muslimana i ko je glasao protiv crkve'”, kazala je ona medijima u Banjaluci.

“Odbornici SNSD-a su sveli diskusiju na to ‘ko je za ili protiv crkve’. Diskusija je nastavljena o tome ko je kad kršten, dokazivali svoj pravoslavlje, svoje srpstvo, ko je koliko svoje djece krstio, u kojoj crkvi i kad, što je potpuno besmisleno“, prenosi Vukojević svoje utiske sa sjednice.

Jedan od odbornika SNSD-a je kazao „Tražićemo od Jefrema da se za 6 mjeseci sagradi crkva ekspresno“, dodaje ona.

„Jedan jedini odbornik, Zoran Talić, je govorio o zelenoj površini,  o djeci, o pravima djece, da djeca tu dolaze i da im je potrebna trava na kojoj će se igrati, da tu zimi dolaze djeca iz svih naselja da se sankaju… jedan jedini odbornik od njih 22“, kazala je Vukojevićeva.

„Jučerašnja odluka odbornika SNSD-a duboko me razočarala. Svi drugi su podržali našu inicijativu,  jer su razumjeli naše potrebe za tom malom zelenom površinom. Zar mnogo tražimo?“,   rekao je Niko Anušić danas u Banjaluci.

„O toj našoj oazi odluku donose dizanjem ruke ljudi koji ne znaju ni gdje se to nalazi“, rekao je on.

On je dodao da mu je žao što su odbornici SNSD-a sve sveli na to da je inicijativa protiv crkve. „Našu inicijativu su potpisali i mnogi vjernici,  za koje je svetinja njihovo dijete i koji žele da njihova djeca sretno odrastaju na toj zelenoj površini.“

Evo kako su glasali odbornici Grada Banjaluka:

Danas su članovi Inicijative ZA Borik novinarima dali i spisak odbornika koji su prisustvovali skupštinskom zasijedanje te kako su glasali.

ZA Inicijativu su glasali:

Budmir Balaban, Boran Bosančić, Nenad Šibarević, Braco Plavšić, Slobodan Lukić, Zoran Talić. Aleksandar Petković, Mladen Kajkut i Marinko Dragišić.

PROTIV:

Nenad Grbić, Darko Sabljić, Dušan Čajić, Draško Kremenović, Draško Ilić, Goran Bursać, Radomir Jović, Marinko Umičević, Momir Božić i Marinko Jaćimović.

UZDRŽANI:

Zdravko Josipović, Nenad Talić i Ranko Baroš.

Devet odbornika bilo je odsutno:

Duško Račić, Mirna Savić Banjac, Aleksandar Zolak, Draženko Ninić, Vladimir Mirošljević, Mira Galić, Milan Milaković, Đorđe Umićević i Milan Granula.

Izvor: 6yka.com / Elvir Padalović

0 Shares
0 Shares
Copy link