Početna  /  Škola u prirodi: Dječija radost ili potencijalni izvor zaraze?
Izdvajamo Republika Srpska

Škola u prirodi: Dječija radost ili potencijalni izvor zaraze?

Prema planu i programu za osnovne škole u Republici Srpskoj učenici 5. razreda u toku školske godine trebalo je da pohađaju tzv. “školu u prirodi”. Cijena po djetetu iznosila je 360 KM i roditelji su plaćali u ratama, s tim da su morali sve izmiriti prije puta. Kako Moja Hercegovina saznaje, roditelji su novac uplaćivali učiteljima i učiteljicama i nemaju nikakvu potvrdu o predatom novcu.

Ovdje kreće zaplet priče, jer je zbog epidemije Covid-19 Škola u prirodi otkazana i nije održana do kraja školske godine. Zvaničan odgovor Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske je da se ova škola u prirodi ne može organizovati u 6. razredu, jer nije po planu i programu, ali da se može organizovati u avgustu kada su djeca na raspustu. Ministarstvo predlaže turističkim agencijama da se “dogovore” sa školama i roditeljima o načinu organizacije škole u prirodi. 

U dopisu koji je agencija “Bis travel” uputila JU OŠ “Jovan Dučić” iz Banjaluke navodi se da će ova agencija ispoštovati sve propisane mjere Instituta za javno zdravstvo RS u cilju zaštite djece od potencijalne zaraze.
“Što se tiče mjera koje namjeravamo preduzeti, a sve u cilju sigurnosti djece, pored već propisanih mjera od strane Instituta za javno zdravstvo, mi planiramo sljedeće: beskontaktnim toplomjerom kontrolisati temperaturu prilikom polaska, a svako jutro i svako veče doktor će da obilazi djecu i provjerava temperaturu, zatim smještaj djece će biti u novom dijelu hotela, gdje neće biti drugih gostiju, sobe će biti svaki dan dezinfikovane, u svakom kupatilu će biti sredstvo za dezinfekciju ruku, isto kao i u restoranu, sobe neće biti višekrevetne, već dvokrevetne itd.”, poručuju iz Bis travela i dodaju da nemaju informaciju da roditelji masovno odustaju od slanja djece u školu u prirodi, te da je, kako kažu, većini roditelja drago da će djeca imati mogućnost da provedu nekoliko dana sa svojim drugarima i učiteljicom, jer nisu imali priliku da se pozdrave i rastanu od učiteljice, onako kako su to radile sve prethodne generacije.
Ipak, prema saznanjima Moje Hercegovine, brojni roditelji su zabrinuti i to iz više razloga. Kako navode, Ministarstvo prosvjete forsira školu u prirodi iako je epidemija covid-19, zatim da je planirana škola u prirodi u periodu kada škola i ministarstvo nemaju nadležnost nad djecom, jer je raspust, zatim da se škola u prirodi mora odvijati u toku školske godine i sl.
“Roditelji  su tražili odgovor od škole da li je i koliko novca uplaćeno hotelu, ali nisu dobili odgovor. Odgovor nisu dobili ni na pitanja da li djeca prije puta moraju uraditi test na Covid-19 i na čiji trošak, kao i, ako se djeca razbole i dobiju koronavirus, čija će biti odgovornost: Ministarstva prosvjete, turističke agencije, škole ili će odgovornost snositi sami roditelji?
U zvaničnom odgovoru koji je naš portal dobio, tvrdi se da je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić ranije održala sastanak sa turističkim agencijama izabranim za izvođenje ekskurzija ili škole u prirodi na kome je zaključeno da će se pitanje u vezi sa uplatama, u cjelosti ili djelimično izvršenim za ove aktivnosti, naknadno definisati, u skladu sa pojedinačnim ugovorima koje su roditelji potpisali sa izabranim agencijama.
Ministarstvo u odgovoru dodaje i da ranije planirana organizacija škole u prirodi za učenike petog razreda može biti realizovana najkasnije u avgustu, jer su oni od septembra učenici šestog razreda.
S obzirom na to da je u međuvremenu došlo do popuštanja određenih mjera, škole su imale mogućnost da, u saradnji s roditeljima, planiraju organizaciju ovih aktivnosti u navedenom periodu, uz poštivanje mjera koje preporučuje Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“, objašnjavaju iz Ministarstva.
Autor: Stefan Blagić
1 Share
1 Share
Copy link