Škola plivanja za djecu “Osvitak” počela sa radom na Bilećkom jezeru

BILEĆA – U organizaciji Zavičajnog kluba “Osvit” iz Bileće danas je na Bilećkom jezeru počela sa radom školica plivanja za djecu “Osvitak”, a prve plivačke korake je uz pomoć instruktora Nebojše Kulidžana danas savladalo tridesetak mališana.

Predsjednik ZK “Osvit” Miodrag Hrnjez-Ljumo, od koga je potekla ideja za organizacijom škole plivanja za djecu, rekao je da je osnovni cilj škole plivanja da što veći broj djece nauči da pliva, kao i to da kroz nekih desetak godina u Bileći ne bude neplivača.

“Škola plivanja je nastala na osnovu ideje plivačkog maratona. Mi smo stekli uslove da možemo da krenemo sada sa školom. Napravili smo lijep ambijent, i ovi ljudi sa strane su prosto fascinirani kako to lijepo izgleda, tako da smo praktično dobili bazen na otvorenom. Procjena je da sada preko 70% djece iz Bileće ne zna da pliva. Osim toga, postoje i oni plivači koji znaju da plivaju ali ne znaju pravilno“, rekao je Hrnjez.

Miodrag Hrnjez-Ljumo (Foto: Moja Hercegovina)

Osnovnim tehnikama plivanja mališane je danas podučavao profesor fizičkog vaspitanja i sporta Nebojša Kulidžan. On je izrazio zadovoljstvo današnjim odzivom djece, i istakao da će se potruditi da u narednim danima sva djeca koja se prijave u školu plivanja, nakon obuke budu plivači.

„Danas smo savladali strah od vode, opustili se kroz par nekih igrica, tako da smo sad prešli iz potpunih neplivača u tzv. plutače. To je prva stepenica ka plivačima. Narednih dana ćemo raditi intezivno na poboljšanju tehnike disanja i plutanja da bi uvrstili tehnike kraul, prsno i leđno koje su najbitnije, a za malo bolje i odvažnije ćemo raditi tehniku delfin. Veliku grešku roditelji prave kad djeci daju pomagala u vidu mišića i šlaufa zato što se djeca oslanjaju na mišić i šlauf, što nije pravilno. Bitno je od početka raditi tehniku disanja i opuštanja, održavanja na vodi a sve ostalo lako će doći“, pojasnio je Kulidžan.

Nebojša Kulidžan (Foto: Moja Hercegovina)

Svoje prve plivačke tehnike danas je između ostalih, savladala Nina Vujović. Za naš magazin, Nina je rekla da je zadovoljna kako je protekao prvi čas, a danas je bio ujedno i njen prvi susret sa plivanjem.

„Dobro sam se provela danas. Bilo je zanimljivo, naučili smo da se opustimo. Zadovoljna sam, pošto je ovo prvi put da sam se susrela sa vodom“, kaže Nina.

Nina Vujović (Foto: Moja Hercegovina)

Škola plivanja „Osvitak“ je besplatna, a planirano je da se u narednih osam dana održava svakodnevno u vremenskom intervalu od sat vremena, kod splava “Apolon” u Čepelici, gdje svi zainteresovani mogu da se jave.

Milena Koprivica

Autor