Početna  /  Sjednica Parlamenta BiH počela bez poslanika SNSD-a
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Sjednica Parlamenta BiH počela bez poslanika SNSD-a

U Sarajevu se održava sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine na kojoj će se razmatrati set zakona o akcizama.

N1
N1

Početku sjednice ne prisustvuju poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji su na prethodnoj sjednici glasali za hitnost procedure donošenja seta zakona o akcizama.

Šefik Džaferović, predsjedavajući ovog doma, na početku sjednice naveo je da sjednici prisustvuje 28 poslanika, da je poslanik Mirsad Mešić (SDP) opravdao svoj izostanak i da će poslanik Damir Bećirović (DF) kasniti na sjednicu.

Prije same rasprave o prijedlozima zakona, poslanici su komentarisali dobijene odgovore na poslanička pitanja.

Još uvijek je neizvjesno hoće li zakon o akcizama biti usvojen na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH te koji će ga poslanici podržati.

Poslanici će se izjašnjavati i o hitnoj proceduri donošenja seta zakona kojima se predviđa povećanje akciza na naftu i naftne derivate te lož-ulje za 15 feninga.

Na prethodnoj sjednici poslanici nisu prihvatili hitnu proceduru donošenja tih zakonskih rješenja, a potom je zakone razmatralo Vijeće ministara, te ih uputilo u parlamentarnu proceduru.

Set zakona su podržali delegati Doma naroda PSBiH na prošloj sjednici. Neizvjesno je kako će poslanici SDA glasati na ovoj sjednici s obzirom da su na prošloj sjednici svoje ‘ne akcizama’ iz SDA rekli Šemsudin Mehmedović, Sadik Ahmetović, Senad Šepić i Salko Sokolović.

Nakon jučerašnjeg sastanka Klub poslanika SDA Bakir Izetbegović je izjavio kako očekuje podršku sedam ili osam zastupnika SDA.

0 Shares
0 Shares
Copy link