Početna  /  Sjećanje na Zorana Đinđića
Srbija Vijesti

Sjećanje na Zorana Đinđića

U Srbiji je danas obilježeno 14 godina od ubistva premijera Zorana Đinđića, a članovi Liberalno-demokratske partije (LDP) obilježili su godišnjicu tradicionalnom „Šetnjom za Zorana”, od sjedišta te stranke do Vlade Srbije i Aleje velikana na Novom groblju u Beogradu.

Zoran Đinđić
Zoran Đinđić

Kolonu su predvodili predsjednici LDP i Lige socijaldemokrata Vojvodine Čedomir Jovanović i Nenad Čanak, prenosi Politika.

I delegacija DS predvođena predsjednikom stranke Draganom Šutanovcem odala je počast Zoranu Đinđiću i položila vijenac na njegov grob kao i predsjednik Nove stranke, bivši premijer i lider DS Zoran Živković.

Na grob Zorana Đinđića vijenac su položili i supruga Ružica Đinđić i sin Luka.

Vijenac na spomen-ploču položiće danas i članovi Vlade Srbije.

Premijer Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine.

Kao izvršioci odmah su osumnjičeni pripadnici zemunskog kriminalnog klana, a uvedeno je vanredno stanje, koje je trajalo do 22. aprila.

U policijskoj akciji „Sablja”, uhapšeno je 11.665 osoba, među kojima je bilo partijskih funkcionera, visokih vojnih oficira, nosilaca pravosudnih funkcija i estradnih zvijezda, a neki od njih su proveli određeno vrijeme u pritvoru.

Osumnjičeni kao glavni u organizovanju ubistva premijera bili su nekadašnji komandant raspuštene Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija i pripadnici zemunskog klana koji su ubijeni u policijskoj akciji, Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum.

U „Sablji” je uhapšen neposredni izvršilac ubistva Zvezdan Jovanović.

Avgusta 2003. podignuta je optužnica protiv 44 osobe za učešće u organizovanju ubistva, suđenje je trajalo od decembra 2003. godina a maja 2007. godine proglašeni su krivim i osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne.

Legija se skrivao 14 meseci, predao se maja 2004. godine i osuđen na 40 godina zatvora, koliko je dobio i Jovanović.

Politička pozadina ubistva Zorana Đinđića još nije otkrivena.

Đinđić je rođen 1. avgusta 1952. u Bosanskom Šamcu. Bio je doktor filozofije i jedan od osnivača i dugogodišnji predsjednik Demokratske stranke.

Funkciju gradonačelnika Beograda obavljao je 1997. godine, a predsjednika Vlade Srbije od 2001. do ubistva 2003. godine.

Odigrao je važnu ulogu u predsjedničkim izborima SRJ septembra 2000, i u petooktobarskim demonstracijama koje su dovele do svrgavanja sa vlasti Slobodana Miloševića.

Predvodio je DOS koji je činilo 18 stranaka. Ta koalicija pobjedila je na parlamentarnim izborima decembra 2000. godine i zatim januara 2001. postao premijer Srbije.

(Foto Tanjug)
(Foto Tanjug)

Jovanović: Šetnja za Zorana izraz je beskrajnog poštovanja

Svaki korak napravljen tokom ove šetnje, izraz je težnje ljudi koji dijele „osjećaj 12. marta” da zemlju izvuku iz ludila u kojem se nalazi godinama, poručio je lider LDP-a Čedomir Jovanović.

Prilikom obilježavanja 14. godišnjice ubistva Zorana Đinđića, Jovanović odao je poštu bivšem premijeru, rekavši da su šetnje koje se svake godine održavaju u njegovu čast, izraz beskrajnog poštovanja i vječite obaveze prema njemu.

To zvuči paradoksalno, rekao je Jovanović, ali iako prolazi sve više vremena, jača potreba da se „društvo obračuna sa onim što nije stiglo da se završi 12. marta 2003. godine”.

Jer, kako kaže, „nema sreće u društvu u kojem su najhrabriji daleko iza nas i motivaciju pronalazimo u onome što su radili, oni a ne oni koji bi danas da budu naši lideri”.

Potrebna je, kazao je Jovanović, evropska Srbija „koja siječe ‘gordijske čvorove’ koji je i danas dave, a ne kukavičluk u politici u kojoj je najkomfornije kada se ćuti i kada se društvo laže.

Sve ono što simbolizuje žrtva Zorana Đinđića jeste ono što nedostaje današnjoj Srbiji, rekao je on i dodao da je to velika obaveza i teret koju svi nose.

„On je u svom poslu zaustavljen, a mi nemamo pravo da u preprekama koje vidimo pred sobom, stanemo”, kaže Jovanović.

A poruka građanima jeste, kazao je Jovanović, jeste da budu onakvi kakvi jesu, i onakvi kakvi bi bili u viziji Zorana Đinđića.

Predsjednik Nove stranke Zoran Živković izjavio je danas, posle šetnje, da Srbija „ima obavezu da se vrati na pravi put” i da su izbori jedina šansa za to.

On je podsjetio da je za sljedeću godinu predviđeno i otkrivanje spomenika Đinđiću u Beogradu i poručio da građani „imaju obavezu da to spriječe”.

„Građani Srbije, a posebno Beograda, imaju obavezu da ne dozvole da taj spomenik otkriju oni koji su se radovali kada je Đinđić ubijen. Imaju građani i političari dovoljno prilike da do tada sprečimo tu zlu sudbinu”, rekao je Živković.

Međunarodni konkurs za idejno rješenje za spomenik Đinđiću

Grad Beograd je raspisao dvostepeni, međunarodni konkurs za idejno rješenje za spomenik Zoranu Đinđiću, koji koji traje do 15. juna, a do 30. juna biće izabrano šest najboljih rješenja, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić.

Nakon toga će, objasnio je Vesić za RTS, tih šest autora biti pozvano da urade prave makete spomenika, i taj dio konkursa će trajati do 28. septembra, da bi do 16. oktobra žiri, na čijem se čelu nalazi Boris Podreka saopštio kako će izgledati spomenik.

Spomenik Zoranu Đinđiću biće podignut na Studentskom trgu 12. marta iduće godine, na 15. godišnjicu njegovog ubistva.

Nagradni fond je 8.000 evra za prvo, 5.000 evra za drugo i 3.000 evra za treće mjesto, dok će preostala tri rada biti okupljeni sa po 1.000 evra.

„To je možda i najveći nagradni fond kad su u pitanju spomenici u Beogradu”, rekao je Vesić.

Spomenik Zoranu Đinđiću, podsjetio je Vesić, podiže se na prijedlog premijera Aleksandra Vučića, koji je prošle godine uputio zahtjev Skupštini grada da se Đinđiću, ubijenom na pragu vlade, podigne spomenik, kao priznanje za sve procese koje je pokrenuo i zato što se Srbija danas nalazi na pragu članstva u EU.

Spomenik će biti podignut na Studentskom trgu, između Filozofskog fakulteta, gdje je Đinđić studirao i Studentskog trga 10, gdje je do smrti živio.

Sam Studentski trg biće pretvoren u pješačku zonu, podsjetio je Vesić i objasnio da će od Trga republike do Kalemegdana biti pješačka zona, a Vasina – ulica kulture.

Čanak: Otkriti političke nalogodavce ubistva Đinđića

NOVI SAD – Lider LSV Nenad Čanak izjavio je da se i 14 godina posle ne zna ko su bili politički nalogodavci ubistva Zorana Đinđića.

Navodeći da je pre četrnaest godina ubijen je njegov prijatelj i saborac i čovjek koji je koji je položio život na oltar evropske Srbije, Čanak kaže da su politički nalogodavci su ostali nedostupni pravdi, navedeno je u saopštenju.

„Nedostupni, da se sazna prava istina o razlozima ubistva ovog čovjeka. Ako se to ne otkrije i ako se ne izvedu pred lice pravde, to će zauvijek biti prepreka na evropskom putu Srbije”, poručio je Čanak.

(Foto Tanjug)
(Foto Tanjug)

Vučić i ministri položili vijenac na spomen ploču Đinđiću

Premijer Aleksandar Vučić i članovi Vlade Srbije položili su vijenac na spomen-ploču Zoranu Đinđiću u dvorištu Vlade.

Danas se navršava tačno 14 godina od atentata na Đinđića, tadašnjeg premijera, na koga je pucano dok je izlazio iz automobila u dvorištu Vlade.

 

0 Shares
0 Shares
Copy link