Početna  /  Situacija u Makedoniji mirna, povrijeđeno oko 100 ljudi
Svijet Vijesti

Situacija u Makedoniji mirna, povrijeđeno oko 100 ljudi

SKOPLjE – Nakon što je policija intervensiala posle upada pristalica VMRO DPMNE u Sobranje u četvrtak uveče, situacija jutros u Skoplju je mirna.

Foto: EPA

Nakon sinoćnih dešavanja policije gotovo da nema na ulicama, dok su ispred Sobranja samo četiri šatora.

Oko 100 ljudi povređeno u neredima, da su neki primljeni u gradsku bolnicu, a neki u druge klinike širom Skoplja. Uglavnom reč o lakšim povredama.

Među povrijeđenima je i Zoran Zaev, koji ima povrede nosa, čela i lijeve arkade.

Prema procjenama medija iz Skoplja, ispred Sobranja se nalazilo više od 50.000 ljudi, a njima se pridružuju građani iz više makedonskih gradova.

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov izjavio je nakon nasilnih događaja u Sobranju, da “se ova situacija može prevazići samo poštovanjem pravnog poretka Republike Makedonije” i pozvao građane da “budu smireni i ne podiježu raznim provokacijama, lažnim vijestima i manipulacijama”.

“Nema pitanja za koja se ne može dijalogom pronaći rješenje u saglasnost s Ustavom i zakonima Republike Makedonije. Zato pozivam lidere parlamentarnih stranaka da dođu u moj kabinet na sastanak da razmotrimo novonastalu situaciju”, rekao je Ivanov.

Sve partije pozivaju na mir, a noćas je iz Beča doputovao i lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski. Očekuju se razgovori sa predsjednikom Makedonije, ali se još uvek ne zna tačno kad.

Za ponedeljak je najavljen dolazak zamjenika američkog državnog sekretara za Makedoniju.

Podsjetimo, pristalice VMRO DPMNE upale su u četvrtak uveče u Sobranje poslije izbora poslanika DUI za predsjednika skupštine. Specijalna policija bacila je dimne bombe kako bi izbacila demonstrante.

2 Shares
2 Shares
Copy link