Širom svijeta se obilježava Dan žena: Praznik borbe za ravnopravnost ili cvijeće

Ovaj dan podsjetnik je na štrajk 1857. godine u Njujorku u koji su stupile radnice fabrike tekstila zahtijevajući bolje uslove rada za žene. Istog dana i na istom mjestu, ali 51 godinu kasnije, ponovo je došlo do štrajka žena. Radnice su bile zatvorene u fabrici iz koje nisu mogle izaći, a u kojoj je izbio požar u kojem je 129 žena smrtno stradalo.

Protesti na 8. mart su se događali i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz Njujork tražeći kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa.

Prva Međunarodna ženska konferencija 1910. godine bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila Međunarodni dan žena na prijedlog slavne njemačke socijalistkinje Klare Zetkin.

Sljedeće godine je Međunarodni dan žena obilježilo više od milion ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švajcarskoj. Žene u Francuskoj su 1912. godine zatražile pravo glasa koje podrazumijeva pravo da budu izabrane, a potom i žene u Holandiji, Švedskoj i godinu kasnije i u Rusiji.

Ono što je bitno istaći jeste da su danas prava žena značajno veća nego u prošlosti, međutim, ona se ne unapređuju, a simbolika 8. marta je izmijenjena. Tako u BiH, ali i širom svijeta, ovaj praznik predstavlja priliku muškarcima, ali i pripadnicama ljepšeg spola, da većinom kroz kupovinu poklona i cvijeća iskažu ljubav i poštovanje prema voljenim ženama.

Samim tim mijenja se pravo značenje 8. marta koje bi prije svega trebalo biti podsjetnik na stalno preispitivanje prava i položaja žena te jačanje njihove uloge u društvu. Time se misli na veću zastupljenost žena na tržištu rada, u politici, sprečavanje nasilja nad njima te ostvarenje potpune ravnopravnosti u društvu.

Vremenom se ta borba svela na nekoliko nevladinih organizacija i aktivistkinja koje nastoje osvijestiti društvo o istinskom smislu Dana žena.

Također, u mnogim zemljama širom svijeta, žene se suočavaju s diskriminacijom iako su Ujedinjene nacije Dan žena proglasile još 1977. godine.

U našoj državi 8. mart je prvi put obilježen 1913. godine kada se u Sarajevu na proslavi okupilo blizu 2.000 žena svih vjeroispovijesti, iako su njihova prava bila minimalna.

Potrebno je da se svaki dan u godini poštuju i unapređuju prava žena, a ne samo jedan, ali bez obzira na trenutno stanje, danas posvetite pažnju i ljubav majkama, sestrama, suprugama, kolegicama i zajedno s njima se izborite da svaki naredni praznik dočekaju ravnopravnije i poštovanije.

Tagovi:
Autor