Početna  /  Sirija: Obnovljeni sukobi u Alepu, evakuacija civila odgođena
Svijet Vijesti

Sirija: Obnovljeni sukobi u Alepu, evakuacija civila odgođena

Zaraćene strane u Alepu javljaju da je krhko primirje prekršeno, optužbe su usmjerene na sve strane, a zbog obnovljenih sukoba evakuacija civila je zaustavljena.

alep

Primirje u Alpeu je prekršeno u srijedu ujutro nakon što je granata pogodila četvrt koju pod kontrolom drže pobunjeničke snage, javlja CNN.

Prekid vatre je, uz medijaciju Turske, dogovoren u utorak naveče između vladinih snaga i pobunjeničkih frakcija u nekada dvomilionskom sirijskom gradu.

Primirje je uključivalo plan za evakuaciju grupe ranjenih i iznemoglih civila, kao i osiguran prolaz pripadnicima pobunjeničkih frakcija.

S druge strane, ruski Sputnik javlja da su prekid vatre prekršili pobunjenici koji su primirje navodno iskoristili za regrupisanje i novi napad na snage sirijske armije.

Zbog prekršenog primirja i obnovljenih sukoba, evakuacija civila je odgođena, a nekoliko autobusa je ostalo zarobljeno u četvrti pod kontrolom pobunjenika.

U okruženoj enklavi Alepa pod kontrolom pobunjenika nalazi se nekoliko desetaka hiljada civila koji su noć proveli na otvorenom uprkos kiši i niskim temperaturama.

0 Shares
0 Shares
Copy link