Početna  /  SIPA uhapsila tri osobe zbog ratnih zločina
Federacija BiH

SIPA uhapsila tri osobe zbog ratnih zločina

Državna agencija za istrage i zaštitu dostavila je ispravku sapštenjem za javnost u vezi s jutrošnjom akcijom. Naime, lišenja slobode zbog ratnog zločina nisu provedena na području Foče, nego na području Tuzle.

sipa_hapsenje

Postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su NA PODRUČJU TUZLE uhapsili tri osobe zbog ratnog zločina.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom da su kao pripadnici snaga Armije RBiH, na području Srebrenice, postupali protivno odrebama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Osumnjičeni se terete da su, dana 12.07.1992. prilikom napada na selo Zalazje, nakon čega je grupa od osam civila srpske nacionalnosti, sa zavezanim rukama, koji su se prethodno predali, zajedno sa četiri mrtva tijela, dovezena na karoseriji kamiona do policijske stanice u Srebrenici, osumnjičeni Izet Arifović, pucanjem iz vatrenog oružja iz neposredne blizine, usmrtio jednog civila srpske nacionalnosti, a osumnjičeni Salihović, odveo preostale zarobljenike na kamionu u nepoznatom pravcu, nakon čega više nisu viđeni živi, da bi nakon rata, posmrtni ostaci nekih od žrtava bili pronađeni i ekshumirani, a za ostalim posmrtnim ostacima se još uvijek traga.

Osumnjičeni Izet Arifović i Suad Smajlović, terete se da su, nakon dolaska kamiona, osumnjičeni Arifović iz policijske stanice izveo dva civila srpske nacionalnosti, nakon čega je uzeo automatsku pušku i pucnjima iz vatrenog oružja iz neposredne blizine ubio dva civila, a nakon što su njihova tijela natovarena na kamion, osumnjičeni Smajlović primjetivši da jedna od žrtava daje znakove života, pucao rafalom, te su na taj način usmrtili dvojicu zarobljenih civila.

Izet Arifović osumnjičen je i da je dana 21.06.1992. godine, u mjestu Ratkovići, počinio ubojstvo civila srpske nacionalnosti Živana Prodanovića, koji je ranije predao oružje i sjedio svezanih ruku, nakon čega mu je osumnjičeni prišao, naredio da ustane i usmrtio ga pucanjem iz vatrenog oružja.

Osumnjičeni Smajlović tereti se da je 12.07.1992, na karoseriji kamiona gdje su se nalazila tijela ubijenih civila srpske nacionalnosti, kao i živi zarobljenici, rafalno pucao iz vatrenog oružja po tijelima ubijenih.

Među zarobljenim civilima srpske nacionalnosti nalazili su se Branko Simić, Petko Simić, Miodrag Rakić, Miladin Tubić, Ivan Cvjetinović, Nedeljko Gligić, Marko Jercemić, Ljubiša Gligorić i Dragomir Vujadinović.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su počinili kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Nakon lišenja slobode, policijski službenici SIPA-e će osumnjičene sprovesti postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumjičene i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

 

0 Shares
0 Shares
Copy link