Početna  /  SIPA u akciji “Twins” i “Pismo”
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Srbija Svijet Vijesti

SIPA u akciji “Twins” i “Pismo”

Po nalogu Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e rano jutros počeli su realizaciju lišenja slobode i pretresa u akcijama kodnog naziva „Twins“ i „Pismo“.

sipa_klix

Aktivnosti se realizuju u koordinaciji i istovremeno na području BiH, Srbije, Njemačke i Austrije.

Predmeti u kojima istragu vodi tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, rezultat su višemjesečne međunarodne istrage, na otkrivanju i procesuiranju osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, međunarodnu trgovinu ljudima, međunarodno vrbovanje radi prostitucije i pranje novca.

Prikupljeni su dokazi, da je skupina osumnjičenih iz BiH i Srbije, iskorištavala težak položaj žrtava iz BiH, Srbije i Ukrajine, uglavnom djevojaka mlađe životne dobi, koje su iskorištavali za pružanje seksualnih usluga na području BiH, Austrije i Njemačke.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni vršili krivična djela u kontinuitetu u trajanju od najmanje dvije godine. Do sada je identifikovan veći broj žrtava državljanki BiH, Srbije i Ukrajine, među kojima je bilo i žrtava mlađih od 1994. godišta.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni su vršenjem ovih krivičnih djela, ostvarivali nezakonitu imovinsku korist koja se mjeri stotinama hiljada evra.

U akciji u BiH, na području Sarajeva, lišeno je slobode ili privedeno više osoba, a u Srbiji su istvremeno lišene slobode tri osumnjične osobe.

Tužilaštvo BiH i SIPA, zajedno sa partnerima iz zemalja EU pokazali su osposobljenost za borbu protiv najsloženijih oblika kriminala.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u skladu sa zakonom.

0 Shares
0 Shares
Copy link