Početna  /  SIPA: Hapšenja u vezi sa nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda
Bosna i Hercegovina

SIPA: Hapšenja u vezi sa nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH započeli su rano jutros akciju kodnog naziva “Lištica”, koja se izvodi na području Gruda, Širokog Brijega, Čitluka, Zenice i Sarajeva, te uhapsili više osoba osumnjičenih za organizovani kriminal u vezi sa nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda.

Akcija "Lištica"
Akcija “Lištica”

Aktivnosti se provode prema naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH u saradnji sa pripadnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, te ministarstava unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskog kantona, Zapadno-hercegovačkog i Zeničko-dobojskog kantona.

U toku su pretresi objekata na 25 lokacija i hapšenja više osumnjičenih osoba zbog postojanja osnova sumnje na organizovani kriminal u vezi sa nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda, nedozvoljenim skladištenjem robe, poreskom utajom ili prevarom i pranjem novca.

U ovoj fazi, izvršenim pretresima pronađeno je i privremeno oduzeto više od tri tone rezanog duvana, dok pretresi na većem broju lokacija i dalje traju.

Pripadnici grupe za organizovani kriminal sumnjiče se da su u periodu od novembra 2015. do februara ove godine, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, nezakonito nabavljali duvan u listu, vršili njegovu preradu i rezanje, te neovlašteno prodavali veće količine rezanog duvana preprodavcima i krajnjim kupcima širom BiH, bez prethodnog obilježavanja akciznim markicama i plaćanja obavezne akcize i PDV-a.

Procjenjuje se da su svojim nezakonitim djelovanjem prodali najmanje 55 tona duvana, čime je budžet BiH oštećen za iznos od oko 7.850.000 KM, a pribavljena protivpravna imovinska korist veća od 1.200.000 KM.

Akciji je prethodila intenzivna kriminalistička istraga koju su istražioci Sipe proveli pod nadzorom Tužilaštva BiH s ciljem dokumentovanja nezakonitih aktivnosti osumnjičenih osoba.

0 Shares
0 Shares
Copy link