Početna  /  Sindikat tuži preduzeća Elektroprivrede RS zbog kršenja kolektivnog ugovora
Hercegovina

Sindikat tuži preduzeća Elektroprivrede RS zbog kršenja kolektivnog ugovora

Odbor sindikata Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) odlučio je da angažuje advokatsku kancelariju „Vicković“ iz Novog Sada koja je učestvovala u izradi Kolektivnog ugovora ERS-a, kako bi tužila pojedina preduzeća zbog kršenja istog, saznaje portal CAPITAL.

Tužbe se spremaju za Elektrodistribuciju Pale, Hidroelektrane na Trebišnjici (HET), HE Drina Višegrad i HE Vrbas Bočac, na čije će adrese uskoro biti upućeno upozorenje pred tužbu.

Jednostrano narušavanje Kolektivnog ugovora od pojedinih Uprava zavisnih preduzeća je neprimjereno u današnjoj situaciji zbog čega će biti tuženi od strane sindikata“, zaključak je sa današnje telefonske sjednice ove sindikalne organizacije.

Predjednik Odbora sindikata ERS-a, Zoran Mićanović kaže kako su pojedini direktori zavisnih preduzeća narušili ugovor tako što su uvažili preporuke matičnog preduzeća.

Preporuka matičnog preduzeća nema nikakav obavezujući karakter prema zavisnom preduzeću. Ona samo sugeriše. Zbog toga pozivam direktore da povuku svoje odluke inače idu tužbe. Kolektivni ugovor je za naše radnike svetinja“, kazao je Mićanović.

Podsjećamo, Uprava ERS-a je krajem marta donijela niz mjera u cilju ublažavanja posljedica pandemije virusa korona, a koje obuhvataju rezove i uštede kako bi došlo do finansijske konsolidacije preduzeća.

Međutim, kako su tada upozorili iz sindikalne organizacije, rezovima i uštedama je došlo do povrede radničkih prava zagarantovanih kolektivnim ugovorom kroz ukidanje naknada za prekovremeni rad i izuzetan doprinos te obustavljanje nabavki koje se odnose na HTZ opremu.

Inače, Uprava je svojim aktom predložila i propisala mjere potpune kontrole svih troškova u zavisnim preduzećima kao i sprovođenje brojnih ušteda kroz smanjenje angažmana trećih lica, racionalizaciju i prolongiranje svih obaveza po pitanju javnih nabavki, zabranu pokretanja i realizacije javnih nabavki po pitanju kupovine putničkih automobila, renoviranja, rekonstrukcije, modernizacije objekata, kupovine kancelarijskog  i drugog namještaja i opreme.

Zabranjeno je i pokretanje postupaka po osnovu reklame i propagande te ukinuti troškovi reprezentacije, a do daljnjeg je zabranjeno zapošljavanje.

Takođe, ERS je zbog novonastale situacije odustao od stimulativnog otpuštanja radnika.

CAPITAL: Dejan Tovilović

26 Shares
Copy link
Powered by Social Snap