Početna  /  Sindikat ERS-a: Uprava na mala vrata pokušava da smanji plate
Republika Srpska

Sindikat ERS-a: Uprava na mala vrata pokušava da smanji plate

ERS (FOTO: Moja Hercegovina)
Sindikat radnika Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) optužuje upravu kako krizu prouzrokovanu virusom korona pokušava iskoristiti i umanjiti radnička prava zagarantovana Kolektivnim ugovorom, te na mala vrata smanjiti plate.

Kako bi se zaštiti, Odbor sindikata ERS-a je formirao krizni štab, a čiji je jedan od osnovnih zadataka da prati epidemiološku situaciju i zaštiti prava radnika.

Na telefonskoj sjednici održanoj juče usvojen je zajednički stav prema kojem se kolektivni ugovor ne može „jednostrano raspakivati“.

Ukoliko dođe do jednostranog narušavanja Kolektivnog ugovora ERS-a od strane Uprave, aktiviraćemo sve vidove sindikalne borbe i tužiti one koji budu narušili dosadašnje odredbe ugovora. Predsjednici sindikalnih organizacija po preduzećima zadužuju se da sa Sindikalnim odborima održavaju sastanke po potrebi i da informišu pismeno Odbor sindikata ERS-a o problematici, kako bi mogli da zajedno reagujemo. Sada nam je jedinstvo najpotrebnije. Nemojte sebi dozvoliti da radi malih sitnih privilegija ili dodvoravanja iznjeverimo svoje članstvo“, poručili su iz Odbora sindikata ERS-a.

Zoran Mićanović, predsjednik Odbora sindikata kaže za CAPITAL kako uprava pokušava da bez saglasnosti sindikata umanji prava radnika koja su im garantovana Kolektivnim ugovorom kao što je naknada za prekovremeni rad, za izuzetan doprinos i slično.

Mislim da rukovodioci idu u pogrešnom smjeru. U stalnim smo konsultacijama i pokušavamo da im ukažemo da im ta bahatost neće proći i da ćemo se zaštititi. Sad svi koriste situaciju i izigravaju velike gazde, lidere i rodoljube koji vode brigu za sistem ERS-a, a mi godinama upućujemo na probleme“, kaže Mićanović koji ocjenjuje kako sve što uprava radi vodi ka tome „da se na mala vrata smanje plate“.

On kaže kako sindikat podržava inicijativu Vlade RS kojom se radnicima u javnom sektoru preporučuje da se odreknu dijela plate i tako pokažu solidarnost, ali i dodaje kako su radnici previše zaduženi.

Naš prijedlog je da sindikat umjesto radnika izvrši jednokratnu uplatu sa svog računa od članarine kako se ljudi po zavisnim preduzećima ne bi opterećivali“, kazao je Mićanović.

Sa druge stane iz uprave ERS-a za CAPITAL poručuju kako su zbog finansijske konsolidacije morali donijeti niz mjera ali da se ni jednom tom mjerom ne pominje niti krši neki od članova Kolektivnog ugovora, niti se razmatralo tako nešto.

Ipak dodaju kako se onim radnicima koji rade od kuće i van prostorija poslodavca neće obračunati niti isplatiti naknada za prevoz, radni učinak, topli obrok, niti  za izuzetni doprinos.

Dodaju kako su se i sami odrekli brojnih povlastica, a sve u cilju prevazilaženja teške ekonomske situacije koja će uz nepovoljne cijene električne energije dovesti do značajnog pada prihoda.

Uprava je predložila i propisala mjere potpune kontrole svih troškova u Upravama zavisnih preduzeća uz visok stepen odgovornosti kao i sprovođenje brojnih ušteda kroz smanjenje angažmana trećih lica, racionalizaciju i prolongiranje svih obaveza po pitanju javnih nabavki, zabranu pokretanja i realizacije javnih nabavki po pitanju kupovine putničkih automobila, renoviranja, rekonstrukcije, modernicacije objekata, kupovine kancelarijskog  i drugog namještaja i opreme. Zabranjeno je i pokretanje postupaka po osnovu reklame i propagande. Ukinuti su troškovi reprezentacije a do daljnjeg je zabranjeno zapošljavanje“, kazali su u ovom mješovitom holdingu.

Podsjećamo, kako je CAPITAL nedavno pisao, ERS je zbog novonastale situacije odustao od stimulativnog otpuštanja radnika.

CAPITAL, Dejan Tovilović

94 Shares
94 Shares
Copy link