Početna  /  Шести Сергејеви сусрети у градском парку у Љубињу
Hercegovina

Шести Сергејеви сусрети у градском парку у Љубињу

У организацији Народне библиотеке “Др Љубо Михић” Љубиње, у недјељу, 4. августа, у 20 часова, у градском парку у Љубињу одржаће се Шести Сергејеви сусрети.

У културном програму, који се традиционално организује у знак сјећења на љубињског пјесника Сергеја Ћука, учествују Вукашин Лугоња, Ђорђе Дабарчић, Анжелика Николина Кучинар, народни гуслар Драган Пецељ, Пјевачка група „Љубињски звуци“ и Фолклорно друштво „Љубиње“.

Шести Сергејеви сусрети биће одржани код споменика у градском парку у Љубињу, а почетак је у 20 часова.

Сергеј Ћук, пјесник и редитељ, рођен је у Љубињу, 3. августа 1967. године. Читав свој животни и радни вијек је провео у родном граду, у улици Новице Домазета бр.4.

За свој рад и залагање добио је два велика признања, и то: Награда „Владимир Кезић-Кеза”, за цјелокупни допринос развоју културе младих у Републици Српској, и Признање Општине Љубиње, за вишегодишњи допринос културном стваралаштву и афирмацији вриједности стваралаштва у области позоришне дјелатности.

Осим оснивања позоришта за младе „Гимназијалац”( крајем 1994. године), Сергеј је организовао фестивал „Дјеца пјевају хитове”, био организатор првих уличних трка 2000. године, снимио први ЦД пјевачке групе ,,Љубињски звуци”, активно радио у СПКД ,,Просвјета”, организовао је први фестивал омладинских позоришта Републике Српске, организовао фестивал рецитатора предшколског узраста „Мала-велика срца”, покренуо Омладински радио, издао три збирке пјесама.

Сергеј Ћук (1967-2014) фото Митар Л. Ђурица

Прва збирка пјесама „Горак осмех” објављена му је у Никшићу 1994. године, у издању СПКД „Просвјета” Љубиње. Пјесме у овој збирци настале су углавном 1992. и 1993 (37 пјесама), а неколико пјесама је из 1986. и 1988. године.

Друга збирка пјесама, под насловом „Међ’ камењем и звијежђем”, у издању СПКД „Просвјета” Љубиње и Омладинског центра Ваљево, објављена је 6. јуна 1996. године. Збирка је састављена од три циклуса. Први, “Рођен у камену”, скуп је патриотских пјесама посвећених Херцеговини, други, “Нешто између” је са разноликим темама, а трећи, “Далека звезда” је скуп љубавних пјесама. Послије објављивања ове збирке, Сергеј је примљен у Удружење књижевника Републике Српске, 2. маја 1997. године.

Трећа збирка „Одговори” се појавила тек послије 14 година. У међувремену, Сергеј је доста радио у позоришту, организовао фестивале, активно радио у „Просвјети“, а пјесме скоро да није писао. Негдје око 2005. године родила се идеја да објави још једну збирку састављену од већ објављених и нових пјесама. Књигу је објавио у издању Књижевне заједнице ,, Јован Дучић“ из Требиња, 2010. године.

Посебан осврт на Сергејеву поезију дао је професор Гедеон Стајић у Антологији савремене српске лирике у Источној Херцеговини, „Херцеговачки вијенац“, гдје је Сергеј заступљен са двадесет пјесама.

Након дугогодишње борбе са дијабетесом, изгубио је рат. Сергеј Ћук је умро 4. јануара 2014. године у Требињу.

Исте године, 3. августа, откривен је споменик преминулом љубињском пјеснику и истакнутом културном ствараоцу Сергеју Ћуку. Споменик је постављен у градском парку у Љубињу.

0 Shares
0 Shares
Copy link