Početna  /  Selaković: Izetbegović ne poštuje teritorijalni integritet Srbije
Bosna i Hercegovina Srbija

Selaković: Izetbegović ne poštuje teritorijalni integritet Srbije

Generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković ocijenio je da izjava člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića pokazuje da on ne poštuje teritorijalni integritet Srbije.

“Nije suština u tome da li on to može, nego u tome da poslije višegodišnjeg ulaganja u odnose sa BiH čujemo legalnog i legitimnog predstavnika BiH koji bi priznao nezavisnost Kosova da od njega zavisi”, kazao je Selaković za RTS.

Selaković je kazao da je izjava Izetbegovića “sve samo ne neozbiljna” i dodao da je “najopasniji deo izjave to što on govori o namjeri jednog od predstavnika naših suseda, a to je da ne poštuje teritorijalni integritet Srbije”.

“Bakir je rekao da izražava nadu da će Kosovo biti priznato od strane BiH i time je rekao šta on želi, oseća i šta misli o tom pitanju”, ocijenio je Selaković.

Upitan o mogućnosti da međunarodna zajednica reaguje na tu izjavu, Selaković je kazao da “se nada da će međunarodna zajednica napokon nešto da uradi”.

“A da li će, iskreno, ne mislim. Boli izjava Izetbegovića, ali i licemjerje međunarodne zajednice koja po starom običaju svjedoči dvostruke aršine kada je u pitanju Srbija”, izjavio je Selaković.

Komentarišući izjavu Bakira Izetbegovića da “bi svaka zemlja teritorijalni integritet branila ratom kao i da je spreman na rat ukoliko Republika Srpska pokuša da se osamostali na referendumu od BiH”, Selaković je ocijenio da su takve izjave “veoma opasne i da treba dobro razmisliti o tome šta je Bakir Izetbegović rekao”.

“S jedne strane on ne priznaje teriorijalni integritet Srbije, a sa druge strane za očuvanje teritorijalnog integriteta BiH on poteže sva ratna sredstva”, kazao je Selaković.

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović juče je za Deutsche Welle rekao da je, što se njega tiče, Kosovo do sada trebalo da bude priznato, ali da je za to potreban konsenzus na nivou BiH.

Upitan da sa “da” ili “ne” odgovori da li će BiH u jednom trenutku priznati Republiku Kosovo, Izetbegović je rekao: “Nadam se da da”.

0 Shares
0 Shares
Copy link