Početna  /  Sedmo okupljanje ŠROP-a u Bileći: Ljubav pobjeđuje sve (FOTO)
bileća Hercegovina Vijesti

Sedmo okupljanje ŠROP-a u Bileći: Ljubav pobjeđuje sve (FOTO)

BILEĆA – Svečanim defileom preko 700 pitomaca Škole rezervnih oficira pješadije (ŠROP) od kasarne „Bilećki borci“ do Univerzalne sportske dvorane, danas je u Bileći zvanično otvorena manifestacija „Dani bilećkih proizvoda i stvaralaštva“. Ovo je sedmo okupljanje ŠROP-ovaca u ovom gradu, a ujedno i jubilarno, jer je na današnji dan prije 60 godina formirana njihova škola u Bileći.

Defile kroz Bileću (FOTO: Moja Hercegovina)
Defile kroz Bileću (FOTO: Moja Hercegovina)

Ispred Opštine Bileća pitomce je u kasarni pozdravio Jovo Papić riječima: „Došl ste ovdje iz svih država bivše Jugoslavije i dokazali da ljubav pobjeđuje sve“.

Predstavnik pitomaca iz Bosne i Hercegovine Šemsudin Habibović za „Moju Hercegovinu“ kaže da je ove godine iz ove zemlje u Bileću stiglo tri puta više nego prošle.

– Ovo je inače najveći odziv do sada pitomaca iz svih zemalja, a nadamo se da će u narednim godinama on biti sve veći – rekao je Habibović.

Dragan Vulović, predstavnik pitomaca iz Srbije, kaže da je impresivno koliko je pitomaca koji su u poodmaklim godinama prevalilo veliki put da bi učestvovali na današnjem okupljanju.

Šemsudin Habibović i Dragan Vulović (FOTO: Moja Hercegovina)
Šemsudin Habibović i Dragan Vulović (FOTO: Moja Hercegovina)

Slobodan Milojević iz Kruševca pripada 30. klasi pitomaca, a ovo je peti susret ŠROP-ovaca na koji je došao. Kaže da će dolaziti dokle god bude mogao.

Evo, danas sam našao jednog prijatelja, pa dosta je i to. Prošle godine su bila dvojica, trojica. A malo smo stariji, pa ima i ličnih problema, pa nije lako doći. Održavam kontakt sa svima njima preko fejsbuka ili na druge načine – priča Slobodan za naš magazin.

Slobodan Milojević (FOTO: Moja Hercegovina)
Slobodan Milojević (FOTO: Moja Hercegovina)

Kao i većina pitomaca, i Slobodan kaže da se u bilećoj kasarni učila škola života.

– Ova kasarna je bila čudo jedno. Ja neki put ne mogu da shvatim kako je to bilo, a pogotovu oni koji nisu bili. Ovo je fenomen. Od nekog mangupčića, napravi čovjeka, građanina, domaćina. Ovo je škola života – smatra Milojević.

Na današnje okupljanje iz Austrje je stigao Mevludin Sejdić koji je bio pitomac u Bileći 1987. godine. Došao je prvi put, ali, kaže, ne i posljednji.

Posle Bileće sam završio višu vojnu u Sarajevu, radio u Mariboru, a zatim u Trebinju. Stric mi je bio načelnik doma JNA u Bileći. Drago mi je da su ova okupljanja ovako masovna i da svake godine sve više i više pitomaca dolazi. Put je bio malo duži, ali mi se isplatilo, jer sam vidio dosta dragih osoba i još ćemo češće da se srećemo – kaže Sejdić.

Melvudin Sejdić (FOTO: Moja Hercegovina)
Melvudin Sejdić (FOTO: Moja Hercegovina)

Iz Slovenije je ove godne stiglo oko 150 pitomaca, među kojima je i Jože Hribar.

– Tu sam peti put, prolazim i turistčki često. U vrijeme dok smo bili pitomci, ovdje je sve bilo drukčije, sada su samo divne uspomene kojima se vraćamo i vratićemo se opet – kaže Jože.

Jože
Jože Hribar (FOTO: Moja Hercegovina)

Slavče Hadžjevski došao je iz Slovenije zajedno sa 35 pitomaca iz svoje zemlje.

– Vrijedilo je doći i doći ćemo svake naredne godine, jer nosimo puno sjećanja i uspomena odavde – rekao je on.

Slavče Hadžijevski (FOTO: Moja Hercegovina)
Slavče Hadžijevski (FOTO: Moja Hercegovina)

Nakon postrojavanja u kasarni „Bilećki borci“, pitomci su prodefilovali gradom uz trubački orkestar koji je svirao „Jutros mi je ruža procvala“, „U boj krenite junaci svi“ i neizostavnu „Bilećanku“. Građani su ih pratili uz osmijehe i pozdrave, a neki su se međusobno pozivali i sa: „Evo pitomaca, dođi da ih vidiš, da se prisjetimo starih dana“.

Jelena Denda

0 Shares
0 Shares
Copy link