Početna  /  SDA insistira da Bošnjak bude na čelu Suda BiH
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

SDA insistira da Bošnjak bude na čelu Suda BiH

Glavni odbor SDA zaključio je juče da je, prema trenutnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda, neophodno imenovati predsjednika Suda BiH iz reda bošnjačkog naroda, te da bi svako drugo rješenje bilo protivzakonito i neprihvatljivo za Bošnjake.

sud_bih

Glavni odbor zahtijeva od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta da prilikom imenovanja predsjednika Suda BiH poštuje odredbe Zakona o VSTS-u “koje obavezuju da se prilikom imenovanja pravosudnih funkcija mora osigurati proporcionalna zastupljenost konstitutivnih naroda”.

Glavni odbor SDA ocijenio je danas da su neprihvatljive izmjene uloge i strukture Ustavnog suda BiH, prije uspostavljanja drugih zaštitnih mehanizama i mehanizama za otklanjanje blokada.

“Slabljenjem Ustavnog suda dovela bi se u pitanje cijela ustavna konstrukcija, teritorijalni integritet BiH bi ostao nezaštićen, a mehanizam za deblokadu sistema odlučivanja bi bio doveden u pitanje”, zaključio je Glavni odbor SDA.

SDA poziva poziva rukovodstvo SBB-a da, radi stabilizovanja koalicije i stanja u BiH, ostvari iskreniju saradnju sa SDA. “Kontroverzne izjave i prozivke saradnika iz SDA, štetne su i pomažu onim snagama koje ne žele stabilnost BiH”, ističe se u zaključcima, prenijeli su federalni mediji.

Glavni odbor podržava Opštinski odbor SDA Srebrenica u primjeni izbornih rezultata i poziva sve izabrane odbornike sa liste SDA da u stranačkim tijelima pronalaze rješenja u najboljem interesu povratnika u Srebrenicu.

SDA poziva “nadležne organe vlasti da nastave sa procesom knjiženja perspektivne vojne imovine s ciljem aktiviranja Akcionog plana za članstvo u NATO-u”, u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2012. godine prema kojoj “ta imovina pripada” BiH.

Glavni odbor SDA zaključio je da će pružiti maksimalni doprinos za što hitnije provođenje odluke u slučaju “Sejdić-Finci”, te pozvao HDZ da predloži rješenja.

Ova stranka pozdravlja odluku Apelacionog vijeća Suda BiH kojom se poništava odluka Izborne komisije BiH u vezi sa izborima u opštini Stolac, navodeći da će članovi Izborne komisije “koji budu eventualno istrajavali na nezakonitim i politički motivisanim odlukama biti odgovorni za posljedice”.

Na sjednici su kao neprimjerene, neodmjerene i neosnovane odbačene izjave i optužbe predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović na račun BiH, te je ocijenjeno da iznošenje takvih neistina nije u skladu sa politikom dobrosusjedskih odnosa i čin je grubog miješanja u unutrašnja pitanja BiH.

Oznake
0 Shares
0 Shares
Copy link