Početna  /  SDA inicira ”skidanje” ulice Srđana Aleksića u Sarajevu: ”Branio je svoju robu, nosio je kokardu u vrijeme najvećeg terora prema Bošnjacima?!”
Izdvajamo Trebinje

SDA inicira ”skidanje” ulice Srđana Aleksića u Sarajevu: ”Branio je svoju robu, nosio je kokardu u vrijeme najvećeg terora prema Bošnjacima?!”

Tajib Delalić, vijećnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Opštinskom vijeću Novi Grad Sarajevo, tražio je brisanje imena ulice u ovoj opštini nazvane po Trebinjcu Srđanu Aleksiću.

On je rekao kako je zvanična “definicija” da je ubijen jer je branio Bošnjake, a taj čin se uzdiže bez ikakve sumnje te je naveo da je Aleksić nastradao u pokušaju vojne policije da zaplijeni njegovu tekstilnu robu kojom je trgovao jedan Bošnjak.

“Došli su pripadnici Vojne policije RS-a i pokušali zaplijeniti robu. Iz susjedne kafene dotrčao je Srđan Aleksić i pokušao se otimati za pantalone, u tome natezanju se srušio, udario glavom od trotoar, pao u komu te nakon nekoliko dana umro”, to je prema svjedočenju koje je na vijeću čitao Delalić kazao Srđanov otac Safetu Ćerimagiću, protjeranom Bošnjaku iz Trebinja koji sada živi u Švedskoj.

Delalić je pročitao i kako mnogi trebinjski Bošnjaci mogu potvrditi da su prvu četničku kokardu vdjeli upravo na Srđanu Aleksiću i da ju je ovaj nosio u vrijeme najgoreg terora prema Bošnjacima ovog hercegovačkog grada.

Inicijativa je prosljeđena komisiji opštinskog vijeća koja bi trebala ispitati iznesene navode.

Snimak Delalićevog izlaganja počinje nakon sat i 34 minute na snimku sjednice Općinskog vijeća.

Izvor: Klix

11 Shares
11 Shares
Copy link