Početna  /  Savjet ministara BiH prihvatio sporazum o Transportnoj zajednici
Bosna i Hercegovina

Savjet ministara BiH prihvatio sporazum o Transportnoj zajednici

SARAJEVO – Savjet ministara BiH prihvatilo je danas sporazum o Transportnoj zajednici, saopštio je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić izjavio je danas da je BiH pristupila Transportnoj zajednici i biće aktivirana grant sredstva evropskih fondova.

BiH je dobila četiri projekta iz oblasti infrastrukture na samitu u Trstu i sad nema prepreke da se krene i realizaciju projekta, naglasio je Zvizdić. Najvažnije je da je BiH pristupila Transportnoj zajednici, a što se tiče predstavljanja u Transportnoj zajednici to je precizirano.

U Savjetu ministara, BiH će u Transportnoj zajednici predstavljati ministar transporta i komunikacija BiH, naveo je Zvizdić. Ismir Jusko, ministar transporta i komunikacije je naveo da je BiH dobila pismo Johanesa Hana, evropskog komesara za proširenje i tu je obrazloženo šta bi sve izgubila BiH da nije prihvatila sporazum o Transportnoj zajednici.

Govoreći o izgradnji Pelješkog mosta, Jusko je rekao da je danas na sjednici Savjeta ministara BiH prezentovana dopunska informacija, a da će šire o svemu obavijestit parlament BiH. Komentarišući izjave predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Zvizdić je rekao da zbog stalne promjene stavova I mišljenja njene izjave postaju upitne. Obavještajne agencije su odgovorile relevantno na priču o teroristima koji nisu ni veća ni manja od brojki u susjedstvu pa i Evropi, rekao je Zvizdić.

Na pitanje da nije uvažen stav RS oko Transportne zajednice, da li će sporazum biti potpisan, Zvizdić je ponovio da će biti potoisan kada ga odobri Predsjedništvo. Pozvao je sve da budemo konzistentni kad govorimo o ustavnim  nadležnostima. Na pitanje novinara da li EU očekuje da se stav BiH o gradnji pelješkog mosta izmijeni do 6. septembra, Zvizdić kaže da ne zna za to, da zna da Hrvatska želi povezati svoju teritoriju, a BiH želi pristup otvorenom moru, a takav zahtjev Evropske komisije nije došao na njegov sto.

BiH je jedina zemlja zapadnog Balkana koja na konferenciji u Trstu nije potpisala ugovor o Transportnoj zajednici zemalja regiona, jer ministri Savjeta ministara iz RS, zbog negativnog stava Vlade RS, taj prijedlog nisu podržali. U Vladi RS tada su smatrali da uslovi iz sporazuma nisu prihvatljivi do ulaska BiH u EU, te je tražila da usaglašene stavove predstavnicima EU prezentuju tri nadležna ministra na nivou BiH i entiteta.

Podsjećamo, na konferenciji u Trstu, koja je održana u junu, BiH je odobreno četiri, a u pitanju su tri projekta na koridoru Vc u rejonu Zenice i mediteranski koridor kod Rudanke, te rekonstrukcija luke Brčko, a njihova vrijednost je 241,6 miliona evra.

Od tog iznosa Brisel će BiH pokloniti 46,1 milion evra. Tokom samita prihvaćeno je ukupno sedam projekata iz regiona, čija je vrijednost 538,8 miliona evra. Pored BiH, kojoj su odobrena četiri projekata, Srbija je dobila zeleno svjetlo za dva, a Makedonija za jedan.

Projekti se sufinansiranju, tako da dio novca moraju obezbijediti vlasti država kojima su projekti dodijeljeni. Projekti će se, osim sredstvima BiH i Evropske komisije, finansirati kreditima Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Inače, cilj zaključivanja ugovora je stvaranje saobraćajne zajednice u oblasti drumskog, željezničkog, unutrašnjeg, vodnog i pomorskog saobraćaja, kao i razvoj transportne mreže između EU i zemalja potpisnica.

 

0 Shares
0 Shares
Copy link