Savjet EU o BiH: Bez daljeg odlaganja formirati vlast

Zaključci Vijeće Evropske unije o BiH: Bez daljnjeg odlaganja formirati vlastIzvor: N1

Savjet Evropske unije ponovio je nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi BiH “kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje” i pozvao je na hitno formiranje vlasti na svim nivoima kako bi se nastavio rad vlada, navodi se u zaključcima koje je Savjet usvojio u ponedjeljak.

“Uzimajući u obzir da od prošlogodišnjih opštih izbora u Bosni i Hercegovini još nisu formirane vlade na državnom nivou i nivou Federacije, Savjet ponavlja svoj poziv Bosni i Hercegovini da u interesu svih građana bez daljeg odlaganja nastavi s osnivanjem i radom vlada. Savjet podsjeća na to da je za napredak na putu prema EU potrebno efikasno provesti reforme. Osim toga, EU podsjeća na zaključke iz juna 2019., u kojima je primljeno na znanje mišljenje Komisije”, navodi se u jednom od pet zaključaka o BiH.

Savjet EU je takođe pozdravio nastavak operacije Althea i potvrdilo spremnost EU da nastavi provoditi izvršni mandat ove operacije u pružanju podrške vlastima BiH u očuvanju sigurnosti.

“Savjet sa zanimanjem očekuje predstavljanje sljedećeg strateškog preispitivanja u 2021. kao temelja za rasprave s državama članicama o zadaćama EUFOR-a i opcijama za budućnost operacije, imajući pritom na umu potrebu za podrškom napretka Bosne i Hercegovine u procesu integracije u EU i uzimajući u obzir sigurnosno stanja na terenu”, zaključil je Savjet, dodajući da EU i dalje podstiče bh. vlasti da, uz podršku međunarodne zajednice, ubrzaju svoje napore usmjerene ka rješavanju viška naoružanja, oružja i eksplozivnih sredstava.

Autor