Početna  /  Savez za promjene pozvao Dodika da podnese ostavku i raspiše izbore
Republika Srpska Vijesti

Savez za promjene pozvao Dodika da podnese ostavku i raspiše izbore

BANJALUKA – Lideri Saveza za promjene Mladen Bosić, Mladen Ivanić, Dragan Čavić, Adam Šukalo i Milanko Mihajilica održali su danas u Banjoj Luci hitan sastanak, na kojem su dogovorili dalji tok borbe protiv, kako su rekli, režimskih odluka aktuelne vlasti u Republici Srpskoj.

Savez za promjene pozvao Dodika da podnese ostavku i raspiše izbore (Foto: Nezavisne novine)
Savez za promjene pozvao Dodika da podnese ostavku i raspiše izbore (Foto: Nezavisne novine)

Predsjednici opozicionih stranaka dogovorili su se, između ostalog, i da zajedno nastupaju na narednim lokalnim izborima.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je da će Savez za promjene u narednom periodu biti osnažen i da će biti formirano novo tijelo sa jasnim zaduženjima.

On je istakao da će javnost uskoro imati priliku da vidi novi dokument oko kojeg treba da se okupi opozicija u Republici Srpskoj.

Ovo je preloman trenutak za budućnost Republike Srpske. Postoji rješenje ove krize i ono je u rukama Milorada Dodika. Pozivamo Dodika da podnese ostavku i da raspiše prijevremene izbore. Takođe, tražimo i izmjene izbornog zakona koje će onemogućiti političku korupciju. Ukoliko nastavimo ovim putem, to je siguran put bez povratka – rekao je Bosić.

Lider PDP-a i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić dodao je da se Republika Srpska nalazi u ozbiljnoj krizi. On je istakao da se Savez za promjene ne boji prijevremenih izbora, ali da se oni moraju raspisati i za predsjednika i za parlament.

Da nije bilo političke korupcije, ova vlast danas ne bi imala većinu. Organizovaćemo cijelu seriju aktivnosti po opštinama. To će biti javne tribine na kojima ćemo građanima Republike Srpske objasniti kako stoje stvari. Ostavićemo rok Vladi i NSRS da se vrati u ustavno djelovanje. Ako to ne urade, onda ne isključujemo i vanparlamentarnu borbu. Nećemo prihvatiti vaninstitucionalno ponašanje vlasti – bio je kategoričan Ivanić.

Prvi čovjek radikala Milanko Mihajilica dodao je da će poslanici opozicije ubuduće i dalje napuštati salu Narodne skupštine Republike Srpske svaki put kada u njoj bude govorila premijerka Željka Cvijanović, ali je dodao da će se tako ponašati i svaki put kada skupštinu bude vodio potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić.

Stevandić je na mjesto potpredsjednika NSRS biran iz redova SDS-a, a poslanici vladajućeg bloka ne žele da ga smijene, iako bi po poslovniku to morali da učine. NSRS i Vlada su donijeli više neustavnih i nezakonitih odluka. Ne isključujemo mogućnost organizovanja protesta i potpunog napuštanja parlamenta – istakao je Mihajilica.

0 Shares
0 Shares
Copy link