Početna  /  Savanović: Naredne godine rast minimalne plate i penzija
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Savanović: Naredne godine rast minimalne plate i penzija

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da je naredne godine realno očekivati rast minimalne plate i penzija s obzirom na primijetan rast industrijske proizvodnje i BDP-a u Srpskoj.

savanovic_milenko1

Savanović je istakao da rast industrijske proizvodnje ove godine iznosi 3,8 odsto, dok je rast BDP-a 2,4 odsto.

On je za “Glas Srpske” rekao da kontrolni organi Srpske moraju da neformalnu ili sivu ekonomiju svedu na najmanju moguću mjeru, navodeći da dugovanja za doprinose u posljednjih 20 godina dosežu i do milijardu KM.

“Najveći iznos tog duga je nenaplativ i zato ne smijemo dozvoliti ponavljanje te situacije”, rekao je Savanović.

On je istakao da je za devet mjeseci ove godine sa biroa za zapošljavanje zaposleno 9.000 ljudi više nego u istom periodu lani.

“Od 2011. godine Vlada Srpske je kroz akcione planove za podsticaj otvaranja novih radnih mjesta izdvojila 85 miliona KM, odnosno za zapošljavanje 21.000 lica. U idućoj godini na taj način planirano je da se otvori oko 3.200 radnih mjesta”, rekao je Savanović.

On je dodao da položaj boračke populacije nije sjajan, ali da se redovno isplaćuju invalidnine i godišnji i mjesečni borački dodatak.

Govoreći o sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta Srpske, na kojoj će se ove sedmice razgovarati o opštem kolektivnom ugovoru, Savanović je rekao da će ovih dana pokušati ponovo da okupe socijalne partnere kako bi došlo do dogovora o najvažnijem podzakonskom aktu novog Zakona o radu.

AUTOR: Srna

0 Shares
0 Shares
Copy link