Početna  /  Sastav Skupštine u Gacku još nije u potpunosti poznat: Odbornici iščekuju poštara
gacko Hercegovina Vijesti

Sastav Skupštine u Gacku još nije u potpunosti poznat: Odbornici iščekuju poštara

GACKO – Da li će Gacko biti jedina opština u RS u kojoj će odborničko mJesto pripasti Srpskom pokretu obnove (SPO) odlučiće glasovi koji treba da pristignu poštom.

Opština Gacko (Foto: Moja Hercegovina)
Opština Gacko (Foto: Moja Hercegovina)

Nakon što su sva biračka mjesta obrađena, sastav gatačkog parlamenta dobija svoje obrise, mada glasovi koji treba da pristignu poštom mogu da donesu neke izmjene.

Prema trenutnom stanju, jednak broj odbornika, po šest, imaće dvije najjače stranke – SDS i SNSD. Po dva mandata osvojili su SP i PDP, a po jedan DNS, SRS RS i, vjerovatno, SPO. Većinu će činiti koalicija okupljena oko SDS-a.

Sa 183 osvojena glasa, koliko trenutno iznosi i cenzus, SPO u Gacku je osvojio jedno odborničko mjesto. Međutim, računicu ovoj stranci koja je prisutna u gatačkom parlamentu od njegovog prvog poslijeratnog konstituisanja, mogu da pokvare glasovi poštom. Oni će, ako među njima ne bude nijedan za SPO, podići cenzus i ovu stranku ostaviti ispod crte.

U tom slučaju bi SDS-u najvjerovatnije pripao i sedmi mandat, što članove najjače partije u Gacku čini spokojnim, jer im skupštinsku većinu ne ugrožava nijedan mogući scenario.

Kada su imena u pitanju, u naredne četiri godine SDS će u skupštini predstavljati tri dosadašnja, i tri, odnosno četiri, nova odbornika.

Kao i prije četiri godine, najviše glasova je dobio Miroslav Vuković, potom dosadašnji predsjednik SO Gacko Jovan Kovačević, a tu je i Vera Govedarica, aktuelna direktorica Doma zdravlja. Novi u odborničkim klupama će biti Igor Lučić, Hristina Janjić i Goran Sarić. U slučaju da SPO ne uđe u skupštinu, Mitar Milošević je naredni na listi koji bi branio boje SDS-a u gatačkom parlamentu.

Kada je u pitanju SNSD, potpuno nova garnitura odbornika, što je i razumljivo, budući da je prije tri godine raspušten stari, a na čelo opštinskog odbora su dovedeni novi ljudi.

Mahom zaposleni u najvećem javnom preduzeću, RiTE Gacko, u Skupštinu opštine će ući: Vasilije Lažetić, Siniša Šuković, Milinko Milidrag, Milimirka Govedarica, Milan Babić i Branko Šojić. U slučaju da aktuelni direktor RiTE Gacko Milidrag odustane od osvojenog mandata, njegovo mjesto će zauzeti Darko Lojović.

Sa liste Socijalističke partije u gatački parlament će ući dva odbornika – Siniša Mandić i Desko Mastilović, koji je u prethodnom sazivu bio odbornik Saveza za demokratsku Srpsku.

Kada je u pitanju PDP, u parlament ulaze dva ista imena kao i prije četiri godine – Radoica Antunović i Milan Gutović.

Očekuje se da će i ovaj put Antunović primat dati funkciji zamjenika načelnika, pa će u skupštinske klupe umjesto njega premijerno sjesti Dejan Bjeloglav.

Debitante na izborima, novi odbor DNS-a, predstavljaće jedan odbornik. Da li će dobijeni mandat iskoristiti nosilac liste Dragan Drašković, decenijski odbornik SPO-a, ili će mjesto prepustiti nekom mlađem, ostaje da se vidi.

SRS RS u gatački parlament ulazi sa jednim odbornikom, a to je Kosta Milićević, u prethodnom sazivu potpredsjednik Skupštine.

Cenzus nisu preskočile SRS Srpska u sigurne ruke i SDA.

Može se reći da je parlament donekle podmlađen, a polovina odbornika će po prvi put sjesti u skupštinske klupe. No, i dalje je mali broj žena. Očigledno je da odbornice teže osvajaju poverenje birača. Istini za volju, njihov učinak u prethodnim sazivima je bio gotovo neprimjetan.

Skupština opštine Gacko je u prethodne četiri godine bila manje-više uspavana poluga vlasti, u kojoj se, bez mnogo polemika, usvajalo ono što se našlo na dnevnom redu.

Njeni prvaci su odsustvo diskusija objašnjavali dobrom pripremom na kolegijumima.

Da li će parlament sa novim licima živnuti u ovom mandatu, ostaje da se vidi.

Glasači se, kao i uvijek, nadaju da će odbornici zastupati njihove interese i da će donijeti novi kvalitet, kako na sjednicama, tako i u životu zajednice koja broji tek nešto vise od devet hiljada duša.

Milanka Kovačević

19 Shares
19 Shares
Copy link