Početna  /  Sastanak Putina i Trampa trajao dva i po sata, bilo riječi i o “ruskom miješanju u izbore”
Svijet Vijesti

Sastanak Putina i Trampa trajao dva i po sata, bilo riječi i o “ruskom miješanju u izbore”

HAMBURG – Sastanak predsjednika SAD i Rusije Donalda Trampa i Vladimira Putina na marginama samita G20, koji je trebalo da traje pola sata, okončan je nakon oko dva i po sata, objavio je portparol Stejt departmenta, prenosi Rojters.

AP navodi da je Tramp trebalo da ode iz prostorija u kojima se održava samit u 4:20 po podne, nakon sastanka sa Putinom, ali da je ruska zvaničnica koja prati Putina kazala da je u 5:50 sastanak i dalje trajao.

Na marginama samita G20 u Hamburgu je održan sastanak predsjednika SAD i Rusije Donalda Trampa i Vladimira Putina, njihov prvi formalni razgovor licem u lice, javio je AFP.

“Čast mi je da budem sa Vama, hvala Vam”, rekao je Tramp pružajući ruku Putinu. RT tvrdi da je pri tom Tramp izgovorio i “spasiba” (hvala) na ruskom.

“Oduševljen sam što se sastajem sa Vama. Nadam se da će naš sastanak donijeti rezultate”, odgovorio je šef ruske države. Rojters prenosi da je šef Bijele kuće kazao da su njih dvojica “pričali o mnogim stvarima” i da “misli sa će sve biti veoma dobro”, kao i da sa “radošću očekuje mnogo pozitivnih stvari koje treba da se dese Rusiji i SAD”.

Putin je naveo da “razgovori telefonom nikada nisu dovoljni”. Reuters prenosi da Tramp nije odgovorio na novinarsko pitanje iz mase o ruskom miješanju u predsjedničke izbore u SAD. AP navodi da je uz Trampa, koji je sjedio ispred američke zastave sa prstima postavljanim u obliku izvrnutog trougla, bio državni sekretar SAD Reks Tilerson, dok Putina opisuje kao blago povijenog u stolici, kako je trljao prste dok se Tramp obraćao novinarima, a blizu ruskog predsjednika sjedio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Tramp i Putin su se ranije prvi put sreli uživo i rukovali, na samitu G20 koji se održava u Hamburgu, saopštio je Kremlj. Dvojica lidera su do sada razgovarali samo telefonom. Tilerson o susretu Putina i Trampa Američki državni sekretar Reks Tilerson je nakon sastanka američkog i ruskog lidera saopštio da su tokom susreta koji je trajao dva sata i 15 minuta oni razgovarali o sadašnjim i budućim odnosima dvije zemlje.

Tilerson je dodao da su dvojica lidera razgovarali o više tema, uključujući situaciju u Siriji i podržali prekid vatre na jugozapadu te zemlje koji će stupiti na snagu od 9. jula, prenosi Reuters.

Oni su takođe razmotrili kako postići deeskalaciju u drugim dijelovima Sirije koji nisu obuhvaćeni dogovorom o primirju. Tilerson je dodao da i Rusija takođe ima interes da Sirija bude stabilna i da dođe do razgovora o budućem vođstvu te zemlje, dodajući da SAD ne vide buduću ulogu za Asadovu porodicu.

Način na koji će predsjednik Asad otići ostaje da bude utvrđeno, ali je izvjesno da će negdje u procesu političke tranzicije on otići, rekao je Tilerson.

Tramp i Putin imali su i “oštru razmjenu” mišljenja o tvrdnjama povodom ruskog miješanja u američke izbore, prenosi AFP. Dvojica lidera razgovarali su i o stanju na istoku Ukrajine, Severnoj Koreji, terorizmu i drugim pitanjima.

 

0 Shares
0 Shares
Copy link