Početna  /  Sastanak koalicionih partnera u RS: Nema odlučivanja bez Srba
Republika Srpska

Sastanak koalicionih partnera u RS: Nema odlučivanja bez Srba

BANJALUKA – Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi već u utorak da raspravlja o odluci Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH da pokrene reviziju tužbe BiH protiv Srbije, ali i o položaju Republike Srpske u BiH.dodik, djokic 1

Potvrdio je to upravo Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i SNSD-a nakon sjednice sa koalicionim partnerima i dodao da će srpski predstavnici  prisustvovati sjednicama Parlamenta BiH, ali da neće učestvovati u radu.

“To nije bojkot, ali će Srbi pokazati da nema odlučivanja u BiH bez njih”, naglasio je Dodik. On je najavio sastanak lidera svih partija iz RS prije sjednice NS RS da zauzmu zajednički stav, te najavio da će tražiti i sastanak sa srbijanskim rukovostvom po tom pitanju.

Dodik, i Marko Pavić, predsjednik DNS-a i Petar Đokić, predsjednik SP-a upozorili su da uzurpacija institucija BiH za bošnjačku politiku znači kraj BiH te su pozvali na poštovanje Dejtonskog sporazuma, ali i zamjerili međunarodnoj zajednici što nije reagovala.

“Bošnjacko-muslimanska revizija presude protiv Srbije, u režiji Bakira Izetbegovica, a sve u ime BiH, nedvosmislen je dokaz da je bošnjacka politička, intelektualna i vjerska elita antisrpski orijentisana i da je ovo nastavak zloupotrebe BiH u bošnjačke svrhe”, jedan je od zaključaka sastanka lidera vladajuce koalicije koju čine SNSD, DNS i SP.

Ocijenjeno je da je zbog toga ova kriza možda i posljednji trenutak da se stvari vrate u Ustavom i zakonom predviđene procedure, a da je alternativa jasna.

“Jednostrani akt bošnjackog člana Predsjedništva BIH, podnesen u ime BiH i mimo volje srpskog i hrvatskog člana Predsjedništva, direktno su kršenje ankesa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, na kome pociva BiH”, zaključeno je na sastanku.

Koalicija SNSD-DNS-SP čvrsto je opredijeljena za očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i prava i obaveza koje Republika Srpska ima po tom sporazumu.

“Očekujemo i da Predsjedništvo BiH opozove ambasadora BiH u Hagu. Zbog uzurpacije zajedničkih institucija BiH od Bošnjaka – muslimana, neophodno je da srpski predstavnici u tim institucijama, bilo da su dio vlasti ili opozicije, prestanu da učestvuju u odlučivanju tih institucija, sve dok se ne riješe otvorena pitanja koja opterećuju funkcionisanje BiH, poput revizije presude protiv Srbije, pitanja rada stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, neustavnog funkcionisanja Suda i Tužilaštva BiH”, dogovoreno je na sastanku lidera vladajuće koalicije u Srpskoj.

Dodik, Pavic i Ðokic smatraju da je neophodno pokrenuti krivični postupak protiv Izetbegovića pred pravosuđem Republike Srpske ili Federacije BiH zbog podrivanja Ustava BiH.

0 Shares
0 Shares
Copy link