Početna  /  Šarović osporava Dodikove tvrdnje: Mislim da smo na dnu
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Šarović osporava Dodikove tvrdnje: Mislim da smo na dnu

Na tvrdnje predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da je Republika Srpska najbolje uređena ekonomija u okruženju, o čemu govore podaci o rastu BDP-a, reagovao je ministar spoljne trogovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Mirko Šarović (FOTO: Fena)
Mirko Šarović (FOTO: Fena)

On tvrdi da zasluge za to što privreda u Bosni i Hercegovini ide uzlaznom putanjom, pripadaju njegovom ministarstvu, jer je dogovorio značajne aranžmane u oblasti izvoza. Šarović ipak tvrdi da je stanje u Srpskoj daleko gore nego u Federaciji, a to su i zaključci Savjeta ministara, piše Alternativna televzija.

“Ta vrsta ekonomskih kretanja i zaduzenosti u Republici Srpskoj prijeti da ugrozi čitav sistem u BiH. On zaista treba biti realan, ja razumijem da nekad treba dati optimistične izjave, ali one su daleko od toga. Mislim da smo mi na dnu ekonomskih pokazatelja i to je po meni realno stanje uopšte u BiH”, rekao je Šarović.

Ohrabren podacima koji govore da Srpska izlazi iz recesije, predsjednik Republike Milorad Dodik ne mari mnogo za kritike. Požurio je da zapuši usta svima koji su Srpskoj najavljivali kolaps, a pohvalio se i činjenicom da je Vlada pronašla novac koji nedostaje u budžetu. Naplata prihoda kaže bolja je od očekivane, pa će Srpska napuniti budžet kako je bilo i planirano, a svi korisnici biće isplaćeni na vrijeme. Time je, tvrdi Dodik, vlast ostvarila najvažnije ciljeve koje je sebi postavila.

“RS je uspjela da u ovoj godini obezbjedi rast BDP-a bar do kraja devetog mjeseca po stopi od 2,5 odsto. To je veće nego u Federaciji, nego u Srbiji, nego u Hrvatskoj. I to govori o tome da smo u tom pogledu najsređeniji u reginu”, rekao je Dodik.

Optimizam predsjednika Republike dijele i ekonomsiti koji kažu da su okolnosti povoljne i da treba iskoristiti šansu. Ipak, izvještaj Evropske komisije pokazuje da se ove godine ekonomija u BiH sa stopom rasta od 4,4 odsto oporavlja najbrže u okruženju, ali Srpska je i dalje ispod tog prosjeka. Ipak to ne znači da se sve uskoro neće promijeniti.

“Očigledno je da imamo bolju situaciju nego što je bila u istom tom kvartalu prošle godine kada smo imali poplave. Prema tim podacima koje je objavila Evropska komisija za treci kvartal ove godine očigledo je da smo mi losiji partner u Bih u odnosu na federaciju ali to ne znači mnogo ako se zaista pokrene ozbiljna aktivnost u okviru resornog ministarstva”, rekao je ekonomista Zoran Pavlović.

Dodik najavljuje da prave aktivnosti tek predstoje, a Srpska tvrdi radi ozbiljne poslove na privlačenju investicija. Najavljujući da će iduće godine u saobraćaj biti pušten dio auto-puta Banjaluka – Doboj, od Laktaša do Drugovića, kao i da će početkom decembra početi cjelokupna proizvodnja Termoelektrane “Stanari”.

Ekonomisti tvrde da bi to moglo popraviti situaciju jer je uprkos rastu BDP-a, u oblasti industrijske proizvodnje u Srpskoj zabilježen pad od -3,8 odsto.

0 Shares
0 Shares
Copy link