Početna  /  Šarović: Kroz IPA-u svake godine gubimo desetine miliona evra, čekamo saglasnost entiteta
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Šarović: Kroz IPA-u svake godine gubimo desetine miliona evra, čekamo saglasnost entiteta

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović rekao je na današnjoj konferenciji za medije da se Savjet ministara susreće sa opstrukcijama u usvajanju važnog dokumenta iz oblasti energetike, zbog čega svake godine BiH gubi desetine miliona evra IPA fondova.

Mirko Šarović

,,Nema dovoljno saradnje, rekao bih čak da ima opstrukcija u usvajanju ovog važnog dokumenta. Nadam se da ćemo u neko skorije vrijeme dobiti prijeko potrebna mišljenja. Ukoliko ih ne dobijemo, Bosna i Hercegovina će i u 2017. godini ostati bez IPA sredstava u energetici i ostat će bez sredstava u energetskom sektoru kroz platformu za Zapadni Balkan. Šteta zaista”, kazao je Šarović.

Dodao je da je energetska strategija i dalje živa materija i da se nada da će uskoro proraditi svijest onih koji trebaju dati svoje mišljenje o zajedničkom dokumentu i da će Bosna i Hercegovina imati energetsku strategiju.

,,Savjet ministara je uradio sve, ali ravnopravni učesnici su i entiteti a na njih čekamo u narednom periodu. Kroz IPA-u svake godine gubimo desetine miliona evra, jer ne možemo da apliciramo za sredstva IPA-e, za energetiku. Bosna i Hercegovina ima urađen početni draft državne strategije i to je dobra vijest. Ali, bez konačne saglasnosti od strane entiteta ne možemo povlačiti ova sredstva”, poručio je Mirko Šarović.

0 Shares
0 Shares
Copy link